учител, училище

Военно обучение за учениците от 10 и 11 клас от следващата учебна година предвижда проект на „Наредба за обучение на българските граждани за защита на отечеството“, публикувана за обществено обсъждане.

Обучението ще е в рамките на по 5 учебни часа за 10 и 11 клас. Ще се провежда от 1 декември до края на учебната година в часа на класа.

Десетокласниците ще усвояват знания за защита на родината, за гражданско-военните отношения, за оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер, за оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, за оказване съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение и други, съобщава БНР.

В 11 клас ще се разглеждат теми като въоръжени сили на България – история и настояще, мисии и задачи на въоръжените сили на България, участие в операции и мисии извън територията на страната, същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили.

Обучението ще се провежда в присъствието на класния ръководител от военнослужещи или цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, преминали подготовка за обучение на ученици.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук