Борис Джонсън
Борис Джонсън

Камарата на общините на британския парламент се събира днес на извънредно заседание, за да одобри или отхвърли споразумение за Brexit, одобрено на 17 октомври от срещата на върха на ЕС.

Разположението на силите в камарата показва, че на премиера Борис Джонсън няма да му е лесно да получи подкрепа за споразумението, в чието изработване участваше и той. Досега камарата три пъти отхвърляше споразуменията с ЕС, договаряни от Тереза Мей, предшественичката на Джонсън.

За да бъде одобрено споразумението, кабинетът се нуждае от подкрепа на всички депутати от Консервативната партия, от независимите депутати и опозицията. А противници на сделката има дори сред консерваторите.

Картите на Борис Джонсън може да се объркат и от поправките към споразумението, които ще се обсъждат днес, най-вероятно до късно вечерта.

След като в сряда Лондон и Брюксел се договориха за Брекзит, камарата си гласува право да внесе промени в закона за Brexit, а правителството на Джонсън не успя да спре демарша на своите противници.

Въпреки това британският премиер зави уверено в интервю за Би Би Си, че излизането на Великобритания от ЕС в рамките на постигнатата сделка, ще бъде осъществено на 31 октомври, дори ако утре британският парламент не одобри сделката.

Отделно във видеобръщение, разпространено в Туитър, премиерът заяви, че „ние може да се фокусираме върху приоритетите на обществото и заедно да върнем страната обратно”.

По думите му споразумението с Брюксел позволява на страната „да върне контрола си върху законите, границите, финансите и търговията без прекъсване”. Според него споразумението „установява нови отношения с ЕС, основани на свободната търговия и дружелюбно сътрудничество“.

Великобритания може да напусне Митническия съюз на ЕС и да подписва споразумения за свободна търговия с всички стани по света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!