Продължават опитите да се намери компромис при промените в политиката относно хората с увреждания.

Продължава обаче и противопоставянето на двата основни лагера на засегнатите от евентуалните промени – майките на деца с увреждания и национално представените организации на такива хора.

Междувременно социалното министерство има намерение да предложи увеличение на помощите, които получават пълнолетните хора с увреждания над 90%.

Това трябва да стане с промяна на базата, с която се изчисляват сумите. Според социалния министър Бисер Петков обаче е нужно всички хора с увреждания да се обединят около идеите, за да минат те през правителството и парламента.

Напрежението между двата лагера се появи отново днес, когато социалният министър Бисер Петков посети палатката до Народното събрание, в която протестират майки на деца с увреждания.

Той отиде при тях с предложение да се върнат в работната група, която подготвя новия закон за хората с увреждания.

Родителите напуснаха формата, тъй като са недоволни от обсъжданите в него промени, които според тях не решават техните проблеми.

Те настояват месечната лична помощ за хора с увреждания да се равнява на една и половина минимални заплати и да се получава от най-тежките случаи.

Бисер Петков обясни на протестиращите, че са настъпили промени в обсъжданите текстове. Сега разглеждания вариант предлагал подпомагането да става на базата на линията на бедност, а не да зависи от гарантирания минимален доход.

В момента пълнолетните хора с увреждания получават няколко вида интеграционни добавки, които са процент от гарантирания минимален доход. В момента той е 75 лева на месец. От думите на министъра се разбра, че тези помощи ще зависят от линията на бедността, която за 2018 г. е 321 лева. Не стана ясно дали видът на помощите ще остане същия.

По думите на Петков законопроектът дава възможност да се получава в две форми – като асистентска услуга, която трябва да се доразвие в законопроекта за социалните услуги, и като парична помощ в случаите, когато потребителят не желае или не може да му бъде осигурен личен асистент.

От ведомството предлагат и промени по отношение на трудовата интеграция, които да стимулират работодателите да наемат хора с увреждания.

„Наближава крайният срок за законопроекта за хората с увреждания и трябва да продължим работата по него. Идеята е това, което излезе от работната група като проект, да има подкрепата на всички хора с увреждания, защото само по този начин може да сме оптимисти, че ще се движи бързо през Министерския съвет до Народното събрание. Трябва да се опитаме да подготвим този законопроект преди 1 октомври. Съжалявам, че майките на деца с увреждания се оттеглиха миналата седмица от работната група, защото те бяха катализатор на работата“, заяви Петков.

Той уточни, че майките са се оттеглили, след като са видели, че от законопроекта е бил изключен проектозаконът за личната помощ. Той подчерта, че това не е било съгласувано с него и пое ангажимент законовата рамка да реши проблемите на всички хора с увреждания.

Петков обясни, че следващото заседание на групата по закона е на 30 юли и покани майките да участват в него. За същата дата обаче е планиран техен национален протест. Те не отговориха еднозначно дали ще се върнат в работната група.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!