Кристалина Георгиева
на снимката: Кристалина Георгиева

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард подаде оставка. Решението й ще влезе в сила на 12 септември. Новината беше разпространена от финансовата институция.

„Срещнах се с Изпълнителния съвет и подадох молба за оставка, която ще влезе в сила на 12 септември. Отказът от моите ангажименти, за което беше обявено по-рано, ще остане в сила до този момент“, се посочва в изявлението.

Кристин Лагард
на снимката: Кристин Лагард

Лагард е взела решението за оставката си „в интерес на фонда, защото това ще ускори процеса на избор“ на неин наследник.

„Изпълнителният съвет сега ще предприеме необходимите стъпки за предвижване на процеса по избирането на нов директор. Дейвид Липтън ще остане наш изпълняващ длъжността директор“, отбеляза тя.

След тридневни разговори, лидерите на 28-те държави членки на Европейския съюз издигнаха Лагард за президент на Европейската централна банка.

В тази връзка Лагард още същия ден обяви, че временно прекратява своята работа като директор.

По-рано агенция „Ройтерс” съобщи, че тя не е подала веднага оставка, защото не е била убедена, че нейната кандидатура ще бъде одобрена от Европейския парламент. Очаква се Лагард да оглави Европейската централна банка от 1 ноември.

За нейн заместник се спряга Кристалина Георгиева, която понастоящем е главен изпълнителен директор на Световната банка.

Сред водещите кандидати за ръководител на МВФ – пост, който традиционно се заема от европеец, са още гуверньорът на „Банк ъф Ингланд“ Марк Карни, бившият председател на еврогрупата и финансов министър на Холандия – Йерун Дийселблум, и гуверньорът на финландската централна банка и бивш еврокомисар Оли Рен.

Досега МВФ винаги е бил ръководен от европейски гражданин, макар в миналото големи и нововъзникващи икономики да са оспорвали тази практика.

САЩ обикновено не предлагат кандидат, защото според неформална сделка с европейските партньори получават ръководството на Световната банка.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!