Т.нар. "възрожденци" не разрешават на депутат да говори от трибуната. Снимка: БТА

На пропутинската партия „Възраждане“ очевидно е дадена заповед да клати парламента при всеки удобен случай, за да пречи на работата му и да отлага до последно проевропейските закони и действия, обявени за приоритетни за Народното събрание от управляващите коалиции ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Агресивните депутати от групата на Костадинов заформиха пореден скандал в пленарна зала, като не дадоха на Явор Божанков от ПП да се изкаже от парламентарната трибуна.

Заседанието бе прекъснато за 20 минути, след като Божанков бе плътно обграден от безпардонни представители на парламентарната група на „Възраждане“, които почти го избутаха от трибуната с масивното си присъствие и непрестанни крясъци. Водещият на пленарното заседание – председателят Росен Желязков, даде почивка, за да уталожи страстите.

Скандалът между „Възраждане“ и „Продължаваме промяната“ обаче продължи и в кулоарите на парламента. Кирил Петков отиде в стаята на „Възраждане“, за да помоли за уважение към народните представители от неговата група, но беше грубо изгонен от Костадин Костадинов.

След почивката председателят на НС наложи порицание на Георги Георгиев, Деян Николов, Емил Янков, Стоян Таслаков, Славчо Крумов и Костадин Костадинов за нарушаване на реда в залата.

Уважаеми колеги от „Възраждане“, това, което правите е противоконституционно – обърна се Росен Желязков към тях. – Думата само аз мога да я давам, само аз мога да я отнемам“, напомни им той.

Те обаче, начело със своя главатар, не се съобразиха с думите му и Желязков отстрани Костадинов от заседанието. Това породи още по-голямо напрежение в залата и председателят на парламента бе принуден да закрие заседанието. Което и целяха от „Възраждане“.

Така партията, която иска да ни вади от Европейския съюз и НАТО, за да ни сближи с вече проваления евразийски проект на Путин, създаде опасен прецедент. Лидерът на „Възраждане“ Костадинов потвърди заявката си отпреди седмица, че неговите юнаци няма да допуснат изказвания на депутатите от ПП-ДБ Манол Пейков и Явор Божанков от парламентарната трибуна.

„Тези хора няма право да говорят. Всеки път, когато тези двамата се появят на трибуната, ние ще направим всичко необходимо, за да не говорят повече“, заяви Костадинов.

Това може да се окаже сериозен проблем не само за парламентарното председателство, но и за целия депутатски състав. Никой народен представител не може да забранява на друг да говори от трибуната, защото на депутатите това им е част от задълженията – да говорят.

А когато цяла парламентарна група се хвърля да нарушава свободата на словото, това може да доведе до сериозни и непредвидими последици – каквато всъщност е задачата на т. нар. „Възраждане“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук