изкуствен интелект

Изкуствен интелект ще ни среща с починали приятели и роднини, съобщава “Ню Йорк Поуст”. 

Компютърният учен от Силиконовата долина д-р Пратик Десаи, който е основал множество платформи за изкуствен интелект, прогнозира, че „съзнанието“ на човешкото същество може да бъде качено на цифрови устройства до края на годината.

„Започнете редовно да записвате своите родители, по-възрастни и близки. С достатъчно данни за препис, нов гласов синтез и видео модели,

има 100% шанс те да живеят с вас завинаги,

след като напуснат физическото си тяло. Това дори ще бъде възможно до края на годината“, призова той в Туитър.

За да може да се разработи типа образ на човека, то трябва да има достатъчно видеоклипове, снимки, гласови записи. След това този архив ще може да бъде качен в системата за изкуствен интелект, която ще научи колкото може повече за починалия човек.

Крайната цел е потребителите да създадат аватар, наподобяващ техен любим човек. По този начин починалият ще може да завинаги жив.

Компанията Somnium Space предоставя вече режим „вечен живот“, базиран на изкуствен  интелект.

„Буквално, ако умра – и имам събрани тези данни – хората могат да дойдат или децата ми, могат да влязат и да проведат разговор с моя аватар, с моите движения, с моя глас. Ще се срещнете с човека. И може би през първите 10 минути, докато говорите с този човек, няма да знаете, че

това всъщност е изкуствен интелект.

Това е целта“, казва основателят и главен изпълнителен директор Артур Сичов.

Компания, наречена Deepbrain, е разработила програма, която позволява на потребителите да се „разхождат из мемориална зала, посветена на починал близък човек“, и да общуват с починалия човек „чрез действителен разговор“.

Подобна странно футуристична технология вече се използва за знаменитости. Deepfakes използват изкуствен интелект, за да манипулират видеоклипове и да заменят истинската прилика на един човек с невъзможна за откриване имитация, често с тревожен ефект.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук