Борис Джонсън
на снимката: премиерът на Великобритания Борис Джонсън

Великобритания се готви да отхвърли исканията на ЕС да гарантира, че страната ще продължи да бъде обвързана с европейските закони за правата на човека, след като страната стане напълно независима, съобщава The Sunday Telegraph.

Преговарящите от страната на Великобритания ще откажат да приемат предложените клаузи в търговско споразумение след Брекзит, които ще накарат Великобритания да остане обвързана с Европейската конвенция за правата на човека. Така във Великобритания си оставят отворена вратичка да се откажат от договора, гарантиращ правата на човека, още следващата година, съобщи The Sunday Telegraph.

Встъпителната позиция на ЕС се състои в това, че автоматично ще прекрати „сътрудничеството в областта на правоприлагането и съдебното сътрудничество по наказателни дела“, ако Обединеното кралство „денонсира“ ЕСПЧ, посочват от Metro News.

Консерваторите на Борис Джонсън отдавна са скептично настроени към закона, като партията е заплашвала да се оттегли от споразумението и преди това.

„Способността на нашите служби за сигурност да ни защитават срещу тероризма и организираната престъпност е от ключово значение. Ще актуализираме Закона за правата на човека и административното законодателство, за да гарантираме, че има подходящ баланс между правата на хората, нашата жизненоважна национална сигурност и правителството. “

От Великобритания посочват обаче, че въпреки това те имат намерение „да останат шампион по спазване и осигуряване на човешките права“.

Временният лидер на либералните демократи Ед Дейви туитна: „Великобритания трябва да се застъпва за правата на човека, а не да ги нарушава, а с тях да защити и нашата глобална репутация.

След Втората световна война спомогнахме за създаването на Европейската конвенция и съд, като за това Чърчил играе ключова роля.

Обичам страната ни. Това не сме ние. „

Бившият лидер на лейбъристката партия добави:

„Европейската конвенция за правата на човека предшества ЕС. Тя е родена вследствие на ужасите на Втората световна война. Тя е изготвена от британски адвокати по правата на човека – които са били лидери в тази област.

Днешната консервативна партия е отвратителна смесица от националисти, нативисти и нарцисисти.“

Но цитирайки групата Leave.EU редакцията на в. „Телеграф“ казва: „Предложението, че на Обединеното кралство не може да се вярва, че само ще спазва човешките права, е обидно и исторически неправилно.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!