Зеленски - Великобритания

Украинският президент Володимир Зеленски говори пред парламента на Обединеното кралство в рамките на изненадващото си посещение днес. Това е втората визита на Зеленски извън Украйна от началото на войната до днес, като първото му посещение беше в САЩ през декември 2022 г. 

Говорейки на английски език, той благодари на Великобритания от името на украинските воини, въздушни артилеристи, защитници на небето, наборни войници и тези, които ще бъдат изпратени на фронта на войната.

„От името на всеки баща и всяка майка, които чакат своите смели синове и смели дъщери да се върнат у дома от войната – благодаря“, каза той.

Президентът Зеленски сподели история за последното си посещение в Обединеното кралство през есента на 2020 г., когато е посетил Военните стаи под Уайтхол, където Уинстън Чърчил е ръководил Великобритания през Втората световна война.

Той казва, че е почувствал как „храбростта те превежда през най-непредставимите трудности, за да те възнагради накрая с победа“.

„Лондон е на страната на Киев от първия ден“, казва Зеленски, „от първите секунди и минути“ на войната на Русия срещу Украйна.

„Великобритания – вие протегнахте ръка за помощ, когато светът все още не беше разбрал как да реагира.

Борис – ти отиде при другите, когато това изглеждаше абсолютно невъзможно. Благодаря ви“.

Великобритания „марширува“ заедно с Украйна към „най-важната победа в нашия живот – победата на самата идея за война“, каза Зеленски.

Той каза още, че Украйна и нейните съюзници са сформирали „истинска коалиция от приятели“ и вече са постигнали „забележителни“ резултати.

Украинският лидер призовава Обединеното кралство да продължи да налага санкции, за да лиши Русия от възможността да финансира войната си срещу Украйна.

„Светът се нуждае от твоето лидерство, Великобритания. Точно както се нуждае от украинската смелост“.

Зеленски оцени помощта на Обединеното кралство за подготовката на почвата за създаването на специален трибунал за престъпленията на руската агресия, както и на специален компенсационен механизъм.

Президентът Зеленски връчи на председателя на Камарата на общините на Обединеното кралство Линдзи Хойл каска на украински пилот.

На каската е написано: „Имаме свобода, дайте ни крила, за да я защитим“.

По думите на украинския президент този символ „ще ни помогне при следващата ни коалиция на самолети, на крила за свободата“.

Британското предложение за обучение на украински пилоти на съвременни натовски изтребители е внимателно формулиран намек към останалата част от НАТО, че в даден момент може да се наложи да предостави модерни самолети, за да помогне на Украйна да защити въздушното си пространство от руските военновъздушни сили, пише „The Guardian“.

Предложението за натовски изтребители за Украйна се появи за кратко като идея. Въпреки че западните държави решиха да изпратят танкове в Украйна, изпращането на изтребители към момента изглежда като твърде дебела червена линия.

Както обаче показа последната година, първоначалните откази за помощ за Украйна често се отменят само няколко месеца по-късно. Предлагайки да обучава украински пилоти, Риши Сунак отправя знак.

Володимир Зеленски благодари на британските парламентаристи за подкрепата им във войната на страната му срещу Русия, като направи историческо обръщение пред двете камари на парламента.

В речта си пред членовете на Камарата на общините и лордовете в Уестминстър Хол украинският президент приветства „храбростта“ на британския народ и политиците, които помогнаха за формирането на международния съюз в подкрепа на страната му.

„Дами и господа, благодаря ви за вашата храброст“, каза той. „Лондон е на страната на Киев от първия ден, от първите секунди и минути на пълномащабната война“.

Зеленски вече е пристигнал и в Украинският в Бъкингамския дворец за аудиенцията си при крал Чарлз, посочват световните агенции.

Като се позовава на телевизионния канал NTV, „Ройтерс“ пък предава, че германският канцлер Олаф Шолц ще се срещне с президента на Украйна Зеленски в Париж.

Съобщава се, че след това украинският лидер ще посети утре Брюксел, където се провежда среща на върха на ЕС.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук