санкции - великобртиания
Снимка: Foreign, Commonwealth & Development Office/Facebook

Великобритания обяви нов пакет от санкции, включващ забрана за износ на всички стоки, които Украйна е установила, че Русия използва на бойното поле до момента. Най-близките съюзници на Путин също са подложени на санкции, включително бившият началник на службата му за сигурност и изпълнителният директор на „Северен поток 2“.

Днес (24 февруари) министърът на външните работи Джеймс Клевърли обяви нов пакет от международно координирани санкции и търговски мерки, включващи забрани за износ на всички изделия, за които е установено, че Русия използва на бойното поле до момента, се посочва в информацията на британското правителство.

В стотиците стоки са включени части за самолети, радиооборудване и електронни компоненти, които могат да бъдат използвани от руския военнопромишлен комплекс, включително при производството на безпилотни летателни апарати.

Военното разузнаване показва, че недостигът на компоненти в Русия в резултат на санкциите вече вероятно се отразява на способността им да произвеждат оборудване за износ, като например бронирани машини, бойни хеликоптери и системи за противовъздушна отбрана, посочват британските власти и допълват: „В резултат на това е много вероятно ролята на Русия като надежден износител на оръжие и нейният военнопромишлен комплекс да бъдат подкопани от международните санкции“.

„Днешните мерки ще им навредят още повече, подкопавайки военната машина на Путин, на която вече се налага да мобилизира танкове от съветската епоха и да прибира фризери за нискокачествен чипс“.

Министърът на външните работи Джеймс Клевърли заяви:

„Украинците се противопоставят на Русия, но не могат да го направят сами. Ето защо трябва да направим повече, за да помогнем на Украйна да победи.

Днес налагаме санкции на елита, който управлява ключовите индустрии на Путин, и поемаме ангажимент да забраним износа за Русия на всеки артикул, за който е установено, че Русия го използва на бойното поле“.

Днес са санкционирани и висши ръководители на руската държавна компания за ядрена енергия „Росатом“, както и ръководители на двете най-големи руски отбранителни компании, 4 банки и други представители на руския елит.

„Росатом“ има дълбоки връзки с руския военно-промишлен комплекс, включително чрез Александър Новак, който е член на надзорния съвет и заместник министър-председател в администрацията на Путин“, се казва в съобщението.

Съобщава се, че държавната фирма доставя на производителите на оръжие технологии и материали, необходими за снабдяване на руската фронтова линия, включително на отбранителни фирми, които са подложени на санкции.

В рамките на днешния пакет санкции се налагат и на четири банки, включително МТС. „Това допълнително ще изолира Русия от международната финансова система и ще помогне на Обединеното кралство и партньорите да предотвратят заобикалянето на санкциите“.

Днешните обозначения са насочени и към физически и юридически лица, които са в основата на военно-промишления комплекс на Путин, включително:

  • 34 ръководители, свързани с двете най-големи руски отбранителни компании: „Ростех“ – многомилиардният руски държавен отбранителен конгломерат, и корпорация „Алмаз-Антей“ – държавна руска компания, специализирана в производството на ракети „земя-въздух“ и огнестрелни оръжия за самолети;
  • 6 руски предприятия, участващи в производството или ремонта на военно оборудване за въоръжените сили на Русия, включително авиацията и военноморския флот;
  • 5 високопоставени ирански ръководители в Qods Aviation Industry, дружеството, произвеждащо използваните в Украйна безпилотни летателни апарати, което „демонстрира нашия ангажимент да продължим да оказваме натиск върху трети държави, доставящи военни продукти на Русия“.

„Обединеното кралство също така обявява нови големи търговски мерки, които подкопават руската военна машина и намаляват финансите на Путин“, се казва в съобщението. Наред със забраната за износ на продукти, за които е установено, че се използват от Русия на бойното поле, Обединеното кралство ще забрани и вноса на 140 стоки, включително железни и стоманени продукти, преработени в трети държави.

Министърът по въпросите на бизнеса и търговията Кеми Баденоч заяви:

„Търговските санкции дават резултат. Вносът на стоки от Русия в Обединеното кралство е намалял с 99% отпреди инвазията, а износът на стоки за Русия е намалял с близо 80%.

Работейки заедно с нашите международни партньори от Г-7, Министерството на бизнеса и търговията въвежда санкции, за да подкопае още повече възможностите на Путин да води война срещу Украйна. Ние ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“.

Обединеното кралство също така обяви, че ще разшири съществуващите мерки срещу Крим и контролираните от правителството територии в Донецка и Луганска област, за да насочи вниманието си към контролираните от Русия райони в Херсонска и Запорожка област, ограничавайки достъпа им до търговията и финансите на Обединеното кралство.

В съобщението, британското правителство посочва, че днешните мерки също така засилват натиска върху руския елит. Изброяват се санкционирани лица, като те са описани по следния начин:

  • Матиас Варниг: близък приятел на Путин, главен изпълнителен директор на „Северен поток 2“, а преди това член на управителните съвети на руските енергийни компании „Транснефт“ и „Роснефт“;
  • Любов Кабаева: майка на бившата руска гимнастичка и депутат в Думата Алина Кабаева, за която се твърди, че има близки лични отношения с Путин. Съобщава се, че семейство Кабаева притежава имоти в Русия на стойност милиони лир;
  • Алексей Дюмин: бивш главен охранител на Путин, изиграл ключова роля в анексирането на Крим. Дюмин участва активно в подпомагането на руската армия в Украйна, включително в създаването и подпомагането на училище за обучение на руски войски за работа с дронов;
  • Алексей Козак: син на бившия заместник министър-председател и съюзник на Путин Дмитрий Коза;20 ръководители на „Газпром“ и „Аерофлот“, включително председателят на „Газпром“ и бивш министър-председател на Русия Виктор Зубков и двама настоящи руски министри.

„Днешните нови мерки идват в момент, когато външният министър заминава за ООН, където ще призове международната общност да подкрепи Украйна, колкото е необходимо, и точно една година след началото на незаконната пълномащабна инвазия на Русия“, завършва съобщението.

Всичко за войната в Украйна – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук