Великобритания, недостиг на гориво

Обединеното кралство е получило по-малко от 10% от 300-те шофьори на камиони от Европейския съюз, на които ще бъдат издадени незабавно краткосрочни визи, за да облекчи кризата с доставките на гориво в страната, съобщи АФП.

Информацията беше потвърдена от правителството във вторник след объркване относно точния брой на издадените визи.

В поредица от интервюта във вторник сутринта премиерът Борис Джонсън настоя, че са получени 127 заявления. Това е запълване на почти половината от необходимите места. Джонсън оспори твърдението на вестник от през нощта, че става дума за 27.

Но часове по-късно правителството потвърди, че е получило само 27 имена за визи, и не отговори на въпроси относно твърдението на Джонсън, че става дума за пет пъти по-високо число.

„Това е глобален проблем и ние работим в тясно сътрудничество с индустрията в продължение на месеци, за да разберем как можем да увеличим набирането на персонал“, каза говорител.

В разговор пред BBC Radio 4 Борис Джонсън нарече ситуацията „гигантско събуждане на икономиката“.

Криза невиждана досега

Великобритания от две седмици е свидетел на опашки и панически покупки на бензиностанции, особено в Лондон и Югоизточна Англия. Липсата на шофьори на тежкотоварни превозни средства (HGV) накара някои търговци на дребно да затворят временно някои от бензиностанциите си. Но обществеността реагира с опашки за бензин, причинявайки още по-голям реален недостиг на гориво.

Недостигът на шофьори на тежкотоварни автомобили, който се оценява на около 100 000 души, се отрази негативно на икономиката и все по-често супермаркетите отварят врати за клиенти с празни рафтове.

Последвалото пускане на помпите засили проблемите с доставките в сектора. А имиграционният контрол след Брекзит беше обвинен за влошаване на дългогодишния недостиг на водачи.

В отговор правителството използва множество шофьори от армията, за да помогне за доставките на гориво през следващите седмици. То също така обяви миналата седмица, че 300 шестмесечни визи за водачи на цистерни ще бъдат издадени незабавно, като част от общо 10 500 нови временни визи за шофьори на камиони и работници във птицеферми, валидни само за три до четири месеца.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук