Борис Джонсън

Великобритания заяви, че ще изпълни днес последните си евакуационни полети от Кабул, преди да изтегли войските си от Афганистан. В страната остават над сто афганистанци, които имат право да отпътуват за Великобритания.

Обединеното кралство прекратява операцията си за въздушни превози на цивилни преди крайния срок за изтегляне на американските войски от 31 август, докато силите на талибаните се готвят да поемат контрола над летището.

„Стигнахме до края на евакуацията, която ще се проведе през днешния ден“, каза пред BBC Radio 4 генерал сър Ник Картър, началник на щаба на отбраната.

„Предстоят ни няколко полета за извеждане на цивилни лица, след което ще е необходимо да изведем войските си на останалите самолети“, каза той.

Министерството на отбраната на Великобритания заяви в петък, че през последните 14 дни е евакуирало над 13 000 души. От там обясниха, че са спрели да призовават хората за евакуация и са се фокусирали върху британските граждани.

Според Картър, операцията по евакуацията е „минала толкова добре, колкото би могла да бъде при тези обстоятелства“, но призна, че е „сърцераздирателно“, че „не успяхме да изведем всички“.

По изчисления на началника на въоръжените сили, броят на отговарящите на условията афганистанци, които не са били евакуирани, са над сто. Той уточни, че много от тях се страхуват да пътуват до летището или не могат да пътуват.

Генералът подчерта, че те ще бъдат добре дошли във Великобритания, ако успеят да напуснат след крайния срок през трети страни или по други начини.

Премиерът Борис Джонсън заяви в петък, че Великобритания ще направи всичко възможно, за да помогне на афганистанците, останали в Афганистан след приключването на настоящата операция.

„С приближаването на последните часове от операцията е ясно, че ще има хора, които няма да могат да бъдат евакуирани, въпреки че може да отговарят на изискванията. Искам да уверя тези хора, че ще направим и невъзможното, за да им помогнем“.

В Кабул се проведоха протести заради затварянето на банките и обменните бюра. На фона на несигурността за развитието на афганистанската икономика започна обезценяване на националната валута и поскъпване на храните. ООН предупреди, че сушата в Афганистан е заплаха за добивите на фермерите и препитанието на 7 милиона души, заети в земеделието и животновъдството.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!