туристи резервации

Британското правителство планира да създаде нов списък с високорискови страни по отношение на разпространението на Covid-19. Той ще изисква карантиниране на пристигащите от тези държави, съобщи в понеделник „Таймс“ (UK Times), цитиран от Ройтерс.

Този ход и последващите го предупреждение за пътуване най-вероятно ще включват Испания. Това сериозно ще повлияе на туристическия ѝ сезон. Около 1 милион британци, често прекарват лятната си ваканция в страната.

Наскоро Великобритания премести Франция в така наречения „кехлибар плюс“ списък. Това означава, че дори напълно ваксинираните хора, които се завръщат от Франция, трябва да преминат задължителна карантина.

Въпреки че Великобритания има една от най-ускорените в света програми за ваксинация срещу Covid-19, британските власти предотврати ефективно пътуванията до много страни. Те наложиха „лабиринт“ от различни правила, които според туристическата индустрия възпират британската икономика.

Финансовият министър Риши Сунак е писал до премиера Борис Джонсън, призовавайки за спешно облекчаване на ограниченията за пътуване. Според него те увреждат икономиката, съобщи от своя страна The Sunday Times.

Съгласно настоящите правила, които ще бъдат преразгледани в четвъртък, напълно ваксинираните пътуващи ще могат да се връщат от страни, попадащия в т.нар. „кехлибарен списък“ без карантина. Но тези, които се връщат от страни в „червения“ списък, трябва да платят по 1750 британски лири, за да прекарат десет дни в хотел.

„Кехлибареният списък“ с държави трябва да бъде одобрен на заседание в четвъртък, но разделение в правителството може да забави решението. Говорител на британското транспортно министерство отказа коментар на информацията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук