Евровизия 2023

Обединеното кралство ще бъде домакин на конкурса за песен на Евровизия през 2023 г., потвърдиха Европейският съюз за радио и телевизия и Би Би Си в понеделник.

Великобритания ще организира Евровизия, след като през юни стана ясно, че Украйна няма да може да бъде домакин. Причината е продължаващото смъртоносно нахлуване на Русия в страната.

Припомняме, че Украйна спечели емоционалното издание през 2022 г. и по правилата на конкурса именно тя трябваше да стане бъде домакин на събитието през следващата година. Украинският оркестър Калуш натрупа рекорден брой гласове след изпълнение на закачлива фолклорна рап мелодия.

Като заемащо второто място през 2022 г., Обединеното кралство беше помолено да се замести Украйна като страна домакин.

Градът домакин ще бъде избран през следващите месеци, а наддаването ще започне тази седмица. Градове в Обединеното кралство, включително Глазгоу, Ливърпул, Лийдс и Манчестър, вече са изразили интерес за домакинство.

Украйна все пак ще заеме голяма част от събитието, предвид статута й на действащ шампион. Нейният участник автоматично ще се класира за Големия финал заедно с така наречените „големи 5“ – групата от страни, които правят най-големи финансови вноски в Европейския съюз за радио и телевизия. В тях влиза и Обединеното кралство.

Шоуто ще включва и украински елементи, включително логото, което ще отразява „сътрудничеството между страната домакин и тазгодишните победители“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук