Ясно е, че много сме закъснели с модернизацията на армията. Но навлизането на самолетите Ф-16 поставя под въпрос въобще съществуването на сегашните стари зенитно-ракетни комплекси, тъй като те са разпознаваеми от съвременните системи на Ф-16 като противникови оръжия. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ военният експерт Велизар Шаламанов.

„И съответно не могат да работят, когато Ф-16 е във въздуха. Така че, ние определено трябва да подменим зенитно-ракетни комплекси. С още по-голям приоритет е промяната на радарите, тъй като по същество сегашните ни радари ни оставят слепи и несъвместими в рамките на разпознатата въздушна картина на НАТО”, обясни експертът.

И добави:

„Но пак казвам, въпросът не е на спешност. Ако има някаква спешност, тя е да бъде изготвена национална програма за превъоръжаване, с участието на всички заинтересовани страни в България – индустрия, наука, образование. Тази програма ще бъде програмата за технологичен преход в България. Ние сме относително малка страна, няма големи технологични проекти. Най-големият технологичен проект, сложен, всеобхватен, е превъоръжаването на армията. Строенето на магистрали, приказките за строене на атомна централа и други такива приказки от 19 и 20 век, не са проектите, които ще модернизират България”.

Той е категоричен, че е необходим национален план за модернизацията на армията ни.

„Нашата армия, след много дълъг период на откъслечни договори за замяна на старата техника с нова, има нужда от тотално превъоръжаване и то през следващите 10 години. Формулата, за която ние говорим е 10-15-20 – 10 години, 15 млрд. лева (като минимум), 20 взаимосвързани проекта. Всички други стъпки само ще оскъпят, забавят и намалят ефективността от това усилие.”

Цялото интервю с Велизар Шаламанов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!