Велизар Шаламанов е роден през 1961 г. в Карлово. Завършва Висшето народно военновъздушно училище в Долна Митрополия. След това става доктор по кибернетика в Киев, а от 1998 г. е доцент по автоматизирани системи за управление. През 1995 г. завършва Военната академия в София. Освен това е учил в САЩ, Германия и в Европейския център за изследвания по сигурността „Джордж Маршал“. От 1998 до 2001 г. е заместник-министър на отбраната и член на Съвета по сигурността към Министерски съвет. Шаламанов е един от авторите на „План 2004“ за преструктуриране на българската армия. От 2009 г. е Директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по Консултации, командване и управление. През 2012 г. е назначен за директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО. От 6 август до 7 ноември 2014 г. е министър на отбраната в служебното правителство на Георги Близнашки.

 

Според вас доколко е достоверна информацията, появила се в различни западни медии, че САЩ искат да предоставим ракетните комплекси C-300 на Украйна?

Според мен е е вярна. Това са мобилни комплекси, които украинците могат да използват и го доказаха достатъчно ефективно по време на операцията. Сега, когато трябва да се стигне поне до една свободна, хуманитарна зона в Западна Украйна, такива комплекси биха били много полезни, включително и като задържащ фактор за руската авиация.

Трябва ли да ги предоставим?

Въпросът с предоставянето на оръжие за Украйна не може да бъде поставян на парче. По отношение на засилване на отбраната има всеобхватен план на НАТО, който явно е дошло време да се активира и на българска територия, след като всички други страни предприеха мерки по активиране на тези планове, разработени 2015-2016 година след инвазията на Русия в Крим и в Донбас. Второ – ние имаме програма за превъоръжаване 2032, която е далеч от съвършенство, но очакваме и е записано в коалиционото споразумение тази година правителството да внесе в парламента всеобхватна инвестиционна и реалистична програма. Някои от елементите от тази програма определено трябва да се ускорят. Елементи, свързани с радари, със зенито-ракетни комплекси, с развитие на способностите за кибер сигурност, за противодействие на тези модерни заплахи, включително от безпилотни летателни средства. Това са неща, които в сътрудничество със САЩ могат да бъдат ускорени, но могат да бъдат ускорени и по нашата програма за превъоръжаване. Ясно е, че преди срещата на върха следващата седмица трябва да се консолидира пакет за военна помощ на Украйна. Естесвено, освен това, което вече се осигурява от западните съюзници като противотанкови и противосамолетни носими комплекси, е време да се помисли и за техника, която е от съветския арсенал и която е крайно време да бъде извадена от въоръжението на Източна Европа. От една страна да се ликвидира зависимостта от Русия, която вече не може да бъде наш партньор при поддържането на тази техника. Второ – да се реализира един ускорен процес на каскадиране на техника, дори временно разположена, дори на ротационен принцип като ние придобием наша собствена, военна техника. 

Какво е техническото състояние на тези ракетни комплекси?

Не мога да дам такава оценка, защото това е класифицирана информация. Но след като това е основният комплекс, който защитава София, би било странно, ако той не е боеспособен. Освен това е мобилен, може много лесно да бъде събран, натоварен на композиция и изпратен в Полша или Румъния, където да замине за Украйна. Разбира се, ако това е решението на българското правителство, подкрепено от българския парламент и е в контекста на цялото засилване на отбраната с раполагане на системи патриоти на модерни радари и на модерни самолети, от което България има остра нужда. Това беше констатирано още 2014-та година. Но за съжаление две поредни правителства на Борисов игнорираха визия 2020 и Националната програма за превъоръжаване и оставиха България крайно неподготвена в период на сериозна военна заплаха в региона. 

Очаквате ли по този въпрос да има разногласия и сътресения в управляващото мнозинство?

Това зависи от лидерството на премиера и от министъра на отбраната. Сигурен съм, че в парламента ще има подкрепа, почти толкова голяма, колкото имаше при избирането на министър Заков. Вероятно това ще бъде предизвикателство за БСП. Крайно време и те да се определят по отношение на бъдещето и настоящето на България като част от НАТО и ЕС и стратегически партньор на САЩ, както и по отношение на агресивната политика на Русия и прекъсване на всякакви зависимости и търсене на решения, които, изключват това Русия да бъде разглеждана като решаващ фактор за външнополитически решения. Очаквам,ч е за тях ще е по-важно участието във властта и реализираното на социалните политики, ще са по-важни от подкрепата за Путин. 

Как ще коментирате войната в Украйна – ще има ли решение на конфликта в краткосрочен план? 

Определено Украйна не можа да бъде сломена за два, три дни, както си представяше Путин. Към момента е ясно, че украинските сили преминават в контра офанзива в определени райони. Така че – оттук нататък, най-доброто решение за всички е прекратяване на огъня и изтегляне на руските сили от цялата територия на Украйна в международно признато граници. В противен случай може да очакваме още по-тежки загуби и разрушения или още по-сериоано изтощение на Русия, която ще се наложи да се изтегли при по-тежки условия. Не виждам начин украинската съпротива  да бъде сломена, особено при тази мащабна подкрепа от цял свят.

 Още актуални интервюта – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук