Вера Йоурова
Вера Йоурова сложи началото на дебата

Европейската комисия ще продължи да следи динамиката на събитията в България. Важно е да не бъде обърната посоката на напредъка, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова по време на дебата за върховенството на закона в България.

„Ще запазим Механизма, защото виждаме, че българският народ проявява интерес да продължи този механизъм, защото българите не вярват в съдебната система. Българският народ отправи послание към нас: следете какво се случва в България“ – заяви Вера Йоурова.

Йоурова заяви, че Механизмът за сътрудничество и проверка е бил от жизненоважно значение за напредъка на държавата.

„В последния доклад на ЕК се подчертава, че България трябва да продължи с реформите на съдебната система и борбата с корупцията“, каза тя

Йоурова подчерта, че ЕК е наясно, че в България има протести и внимателно наблюдава ситуацията в страната.

„Подкрепяме правото на мирни демонстрации, те са едно от основните права и съществува във всички държави. Демонстрациите показват, че гражданите на България придават голямо значение на работещата съдебна система и върховенството на закона“, каза еврокомисарят.

Еврокомисарят обаче не се се произнесе категоричнопо предлаганите реформи на Конституцията, които са инициирани от премиера Бойко Борисов.

„Във всяка държава-членка конституционните реформи трябва да са обект на широк дебат в обществото, към него трябва да бъдат приобщени всички организации, които имат отношение към тези реформи“, подчерта заместник-председателят на ЕК.

Спиране на звука на микрофона по време на изказването на комисар Вера Йоурова смути началото на дебата в ЕП за върховенството на закона в България и прекъсна за известно време предаването на живо. Аварията продължи няколко минути, а след нея думата взе еврокомисаря па правосъдието Дидие Рейндерс, чийто микрофон също се бе оказал повреден преди това.

Европейският парламент дебатира върховенството на закона и ситуацията в България. За първи път дискусията ще завърши с приемане на резолюция. Инициативата за разискването принадлежи на няколко евродепутати, като от българска страна искането те да се състоят бе подкрепено от Радан Кънев („Демократична България/ЕНП) и Елена Йончева (БСП/Прогресивен алианс на социалистите и демократите). Днес обаче стана ясно, че Кънев няма да получи думата като оратор от името на своята ЕНП, а от българска страна да говорят евродепутатите от ГЕРБ Андрей Ковачев и Андрей Новаков.

Самият Радан Кънев заяви, че разбира тази позиция, но я намира за „дълбоко погрешна от гледна точка на дългосрочния интерес на ЕНП и вечните ценности, които партията защитава“.

Лидерът на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер пък съобщи в Туитър, че е говорил с премиера Бойко Борисов днес. Този контакт бе изтълкуван от някои медии у нас като подкрепа за кабинета.

„Добър разговор с Бойко Борисов за България днес. Заключенията на ЕК за върховенството на закона са справедливи, показващи, че са нужни допълнителни усилия. Но правителството напредна по много от темите, което помага по пътя към европо и Шенген. Протестиращите заслужават уважение, но редовните избори през март ще решат“, пише Вебер в Туитър.

Резолюцията за България обаче  ще бъде гласувана след три дни – в четвъртък, 8 октомври. Предложението за нея бе одобрено на 1 октомври от Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. В неяа евродепутатите призовават мониторингът, над България да продължи, докато все още няма нов функциониращ механизъм, обхващащ всички страни членки. В рамките на мониторинга ЕК трябва да наблюдават съдебната реформа и борбата с корупцията у нас. Текстовете обаче все още не са окончателни и могат да претърпят промени.

Очакванията са мнозинството в ЕНП, от която е част ГЕРБ,  да гласува „против“ резолюцията. От българските евродепутати това вероятно ще направят и „патриотите“ и консерватори в европейската институция Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.

На живо дебата може да гледате ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!