Владислав Горанов
на снимката: финансовият министър Владислав Горанов

България може и да не успее да се договори за разсрочено плащане на самолетите F-16, които иска да закупи от САЩ, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Той обаче поясни, че България може да си позволи сумата, която ще се преведе наведнъж.

„Сумата е доста сериозна, но за радост може. Със сигурност военните проекти са скъпо за фиска усилие. 2 млрд. лева са доста пари, но след като това е приоритет и сме членове на НАТО, вероятно това усилие трябва да бъде направено“, заяви той.

Горанов каза, че е убеден, че Ф-16, Блок 70 е най-оптималният за нас вариант.

„Обсъждаме сроковете с американската страна. Най-вероятно до есента трябва да сме наясно с всичко“, каза още Горанов.

На парламентарния контрол днес военният министър Каракачанов разясни, че проектът за нов изтребител вероятно ще се оскъпи заради нуждата от изграждане и на нови инфраструктура, свързана с него. Каракачанов каза пред депутатите, че ще се наложи България да изгради инфраструктурата, необходима за новите самолети F-16, за които се преговаря със САЩ.

Той направи сравнение с другите страни от Източна Европа, като Хърватия и Словакия, които купуват F-16, които обаче имат поне частично изградена инфраструктура. Освен ремонт на пистите ще трябва да се купят и нови радари, които са съвместими с НАТО. Сегашните съветски радари, които още се използват от армията, са пред спиране и България все още няма система за опознаване „свой-чужд“, съвместима със съюзниците от Алианса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!