Самоков е най-големият град в Софийска област. Ако питате самоковци, градът винаги е бил прецакван, особено при социализма, за сметка на Ботевград и Правец. Ботевград и Правец имаха сериозно представителство в управлението на държавата, а самоковци въздишаха по времената, когато българските царе са им били нещо като съграждани.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

През 1997 Самоков обаче взе исторически реванш. Доби трима депутати, което не е било и сигурно няма да бъде. И тримата от СДС. Петър Кръстев Стоянов, актьор, който се прочу с ролята си на комсомолец идеалист в „Адиос, мучачос“, Илия Масларски, местен активист, икономист и свестен човек, и д-р Александър Златанов.

За СДС тогава беше урожайна година – взе 6 от 8 мандата в Софийска област.

На сегашните избори обаче Самоков също има двама депутати, напълно местни, родени и работили дълго в общината. Един от ГЕРБ и един от БСП. В листата на ГЕРБ самоковецът беше четвърти, а в тази на БСП – трети.

Като се тегли чертата накрая, и двамата самоковци бяха втори. Преференциите ги избутаха напред. Самоковци си гласуваха мажоритарно, за хора, които познават.

Това иде да каже, че и при сегашната система е възможно да не се следва плътно партийната повеля и хората, а не само партийните лидери да определят кой и как.

В четвъртък депутатите гласуваха закона за мажоритарен избор и го отхвърлиха.

Има аргументи и за, и против.

Но при референдума от миналата година съобщението на избирателите към депутатите не беше толкова, че не харесваме начина, по който ги избираме. А че не ги харесваме изобщо.

Това, което сегашните депутати направиха, забатачва нещата. И то на Видовден. Като познавам някои хора от парламента, дето редят нещата, мисля, че е нарочно. Семиотика му викали. Сиреч – Видовден няма да има. Не се надявайте.

И е илюзия, че ГЕРБ и Марешки са си умили сурата. Те просто си умиха ръцете. Глас народен, глас – Божи, ама друг път, щото БСП и коалиционните партньори не дават.

Виж ми окото.

Ама в тая пиеса печеливши няма.

Не е работата да се маат кючеци по волята на избирателя. Но избирателят трябва да е убеден, че не го лъжат.

Сега е убеден, че е обратното. И нищо добро няма да произлезе.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук