От неуспешния опит на руския външен министър Сергей Лавров да кацне в Белград заради затвореното за него небе на България ( Северна Македония и Черна гора ) могат да се направят доста констатации.

Видя се, че размерът на държавите от НАТО няма значение, когато става дума за атлантическата солидарност срещу общия враг и ефективното му противопоставяне.

Видя се, че размерът на Русия също няма значение в този контекст.

Видя се, че претенцията на руската империя да бъде третирана привилегировано от бивши нейни сателити по “исторически заслуги”, е куха.

Видя се, че да си съюзник на Русия в Европа, каквато е Сърбия, те прави държава, изпаднала в обсадно положение.

Видя се, че международната изолация на Русия, която се хвали с приятели на други континенти, е болезнена и практически ( почти) пълна на “стария континент”.

Видя се, че не трябва се плашим от руската мечка и можем да й се противопоставим, щом сме част от най-големия отбранителен съюз на света и спазваме ангажиментите си към него.

Видя се и колко много ни “обича”  вкупом тя, щом ни заплашва с ядрено оръжие, както се видя от заплахата на шефа на “Роскомос” Дмитрий Рогозин да бъде изстреляна балистична ракета срещу България ( следващият път, когато си позволи да спази международните санкции , както в случая с Лавров).

Видя се колко струват руските приказки за лошия български елит и добрия български народ, който обичал Русия – ядрената ракета би затрила всички без оглед на любовта или омразата им спрямо Москва.

Не се вижда само предполагаемата радост в лагера на българските рашисти от факта, че Рогозин откликва на предложението на депутатката Гунчева Русия да изстреля “високоточкова” ракета по Министерския съвет на София. Дали тиквите на тези тиквеници най-после ще узреят за това какво представлява тяхната любима Русия или ще чакат да бъдат изпечени на ядрен огън, за да схванат най-сетне кому слугуват?

И колко още подигравки на Русия и закани от страна на Кремъл спрямо България трябва да се изсипят върху тези тикви, за да прозрат, че от Москва ги употребяват за антибългарски и античовешки цели?

Или те също вярват, както официалната руска пропаганда, че Ванга е предсказала световно господство на Русия и, че то ще стане факт?

Текстът е от блога на Иво Инджев. Заглавието е на Дебати.бг

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук