Виктор Янукович
на снимката: Бившият президент на Украйна Виктор Янукович

Оболонският окръжен съд на Киев призна бившия президент на Украйна Виктор Янукович за виновен по делото за държавна измяна. Янукович бе украински президент между 2010 и 2014 година, когато бе свален от власт след демонстрации, прераснали в открити бунтове срещу проруската му политика, целяща да обърне Украйна към Русия и връщането й в лоното на нейното влияние.

„Независимо от непризнаването на своята вина по обвиненията, съдът, след като изслуша показанията на свидетелите, разгледа доказателствата на експерти, както и документи и веществени доказателства и след като прецени аргументите на защитата и прокуратурата, сметна, че обвиняемият е виновен за престъпления … доказани с принадлежащите и допустими доказателства“, заяви съдията.

Според магистратите Янукович е извършил държавна измяна и опит за посегателство срещу териториалната цялост на страната. Независимо от отказа на обвиняемия да признае вината си, съдиите решават, че виновността му е доказана на основата на редица доказателства.

Едно от главните доказателства по делото е обръщението на Янукович към руските власти на 1 март 2014 г с молба изпращане на войски в Украйна. Според украинския главен прокурор Юрий Луценко, Янукович „намирайки се на територията на Русия през март 2014 г. подписва писмо до президента на Русия и го призова да изпрати в Украйна окупационни войски“.

Бившият украински президент и неговите адвокати отхвърлят предявените срещу него обвинения. Янукович твърди, че не е изпращал писмо с призив за изпращане на руски войски в Украйна.

Съдът започна разглеждането на случая на държавна измяна в края на юни 2017 г. Това е едно от редицата наказателни дела, които новите украински власти заведоха срещу бившия държавен глава след като той бе свален от власт през 2014 г. Прокуратурата възнамеряваше да поиска доживотна присъда за Янукович, но по-късно промени искането на 15 години затвор. Самият Янукович категорично отрича вината си.

Процесът срещу бившия президент върви задочно, защото след падането си от власт през 2014 г. той избяга от Украйна и по-късно се появи в Русия, откъдето отрече обвиненията срещу него.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!