грип, епидемия

В четвърт България са взети мерки срещу върлуващия грип. Епидемия е обявена в седем области. Към момента водещ по разпространение е грипният щам „Виктория“, с който са заразени около 60% от заболелите, след него е щамът „Дарвин“ с 30% и грип тип Б с 10% разпространение.

Мерки бяха обявени в Пловдив (18 до 30 януари), Ловеч, Пазарджик и Габрово (за периода 18 до 24 януари), Стара Загора (за периода 17 – 23 януари), и Добрич (за периода 20 – 25 януари), София-област (20 до 27 януари). Областите Бургас и Шумен вече преминаха през епидемията.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев увери, че не очаква проблем с местата в болниците.

Бургаска област беше

първата, която обяви грипна епидемия.

Това се наложи заради резкия скок на заболелите от остри респираторни заболявания. Голяма част от тях са деца, а отделението за малки пациенти в бургаската болница е запълнено почти напълно. До 17 януари включително учениците в Бургас бяха в грипна ваканция. Областният щаб обаче реши, че данните позволяват отмяна на епидемичната обстановка, а учениците се върнаха в клас от 18 януари.

В Шумен противоепидемичните мерки бяха в сила до 18 януари.

От 17 до 23 януари е обявена грипна епидемия и в област Стара Загора. Особено висока е заболеваемостта сред децата на възраст 0 – 15 години. От 18 януари бяха преустановени учебните занятия във всички училища на територията на областта.

Въвеждат се и временни противоепидемични мерки. Маските в аптеки, оптики, здравни заведения и в градския транспорт стават задължителни. Преустановяват се консултациите за бременни и кърмачета и профилактичните прегледи и имунизациите, както и свижданията в болниците. В детските градини ще се провежда ежедневен филтър на децата.

Преустановява се и посещението на лица под 16 години в търговските обекти от типа мол без придружител.

От днес Област Пловдив е в грипна епидемия заради ръста на грипни и респираторни заболявания. Временните противоепидемични мерки се въвеждат до 30 януари.

На този етап

учебният процес няма да се преустановява

понеже заболеваемостта сред учениците все още е ниска. Решението е на областния оперативен щаб.

Според заповед на ресорния министър проф. Сашо Пенов във всичките 67 училища в област Добрич няма да има учебни занятия от 20 до 25 януари включително. Мотивите за издадените заповеди от министъра на образованието и науката са решенията на областните щабове за борба с грип и остри респираторни заболявания на територията на областта.

За периода от 18 до 24 януари на територията на областите Ловеч, Пазарджик и Габрово е обявена грипна епидемия във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип.

За съответния период на обявена грипна епидемия учебният процес се преустановява в областите Ловеч и Пазарджик.

Учебният процес няма да бъде преустановен в област Габрово, като в петък, 20 януари, ще бъде взето решение за евентуално преустановяване на учебните занятия от понеделник, 23 януари, с оглед актуалната епидемична обстановка в областта.

Въвеждат се временни противоепидемични мерки: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Лечебните заведения следва

стриктно да спазват изискванията

за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрол по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, дезинфекция.

Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на София-област е обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 20 до 27 януари. Преустановяват се учебните занятия в училищата в присъствена форма на територията на Софийска област за периода от 23 до 27 януари, включително.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук