Българското посолство в Лодон по време на изборите през април
Българското посолство в Лодон по време на изборите през април

Изборите сред сънародниците ни в Обединеното кралство започват да набират скорост след сравнително мудното начало. Членове на някои избирателни секции от общо 132 в страната дори твърдят, че активността е по-висока от предишните избори през юли, съобщава БНР.

Имаше сведения, че няколко секции – в Лондон, в Стратфорд, Лейтънстоун и Кройдън не са отворили сутринта, но това не се оказа вярно. Кореспондентът на БНР във Великобритания Веселин Паунов заяви, че лично се е убедил, че трите секции в Стратфорд работят. Той съобщи, позовавайки се на сигурен източник, че и секцията в Кройдън е отворена. Но за секцията в Лейтънстоун има известно объркване, защото се оказа, че е преместена в Уолтъмстоу и мнозина не са си дали сметка, че е с нов адрес.

От СИК в Стратфорд информираха, че активността е голяма, като смятат, че е по-висока от изборите през юли. Същата е и картината в Уимбълдън.

Ето какво отговори на въпрос за активността Веселин Томов от СИК Баркинг, където традиционно гласуват много българи.

„В сравнение с предишните избори активността е сходна, бихме казали, че около 600-700 човека са гласували в Баркинг в 4-те секции, очакваме още толкова до края на деня. Няма опашки, хората минават средно за 15 минути. Няма недоволни.

На някои други места смятат, че хората са по-пасивни.

Но при така очертаващата се картина досега няма основания да се очаква доста по-ниска активност, както се прогнозираше на базата на подадените заявления.

Секциите ще бъдат затворени в 20 часа по Гринуич, или 22 часа българско време.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!