Заседанието на ресорната комисия по енергетика преди седмица се провали, тъй като на дневен ред бяха партийните субсидии. Затова днес ще бъде направен втори опит. На заседанието се очаква да се обсъди състоянието на търговията с енергия през борсата.

Дебатът се провежда на фона на нестихващите спорове около цената на индустриалния ток и обвиненията за лобизъм и манипулации в сегмента „Ден напред“.

В началото на юли и енергийното министерство, и другите отговорни институции в областта на енергетиката – КЕВР и НЕК, трябваше да излязат със становище, с което да обяснят защо индустриалният ток е по-скъп от този в Германия, например.

Спорът отново се възобнови, след като големите консуматори на ток, които купуват през борсата, за пореден път се оплакаха, че е регистриран 203% скок на цената в рамките на един ден, или 196 лв. за мегават час.

За сравнение в Европа на борсите беше отчетена цена в рамките на 70 лв. Подобни шокови стойности имаше в края на октомври и в началото на годината.

Индустриалците обвиниха борсата в манипулации, лобизъм и поискаха оставката на шефа на НЕК Петър Илиев.

Някои от големите потребители заявиха, че са принудени да свият производството и да спрат мощности, ако се запази високата цена на тока в сегмента „Ден напред“.

Същевременно ресорният министър Теменужка Петкова обяви, че няма основания за оставка, защото борсата работи „прекрасно” и спазва всички правила на закона.

Тя препоръча на недоволните индустриалци да купуват енергия на базата на двустранни договори, което им гарантира една предвидимост по отношение на разходите за електрическа енергия и по-голяма устойчивост във връзка с производството, което те осъществяват.

Българската независима електроенергийна борса работи по правилата на ЕС. Тя стартира през 2016 година и за три години се разви изключително успешно“, смята министърът и увери бизнеса, че приоритет на правителството е да осигури добри условия за развитие на бизнеса, както и че ще търси решение на всеки един проблем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!