Остров Бали
Остров Бали

На индонезийския остров Бали все по-често се чува руска реч. Екзотичната дестинация се оказва един от възможните варианти за руснаци, бягащи от мобилизацията в армията заради войната в Украйна. Стигайки до острова, един от тях дори изхвърля руския си паспорт.

На летището Нгура Рай в Денпасар, главният град на остров Бали, млада двойка чекира багажа си. „Моят куфар лети за Москва, неговият – за Рим“, казва момичето на служителя и прегръща приятеля си, когото скоро задълго няма да види.

Двамата ще летят заедно до Доха, Катар, но там пътищата им се разделят. Момчето, на видима възраст около 25-30 години, не желае да се прибере в родината си, в която усилено се говори за нова вълна на мобилизация в руската армия. Успял е да си уреди престой при приятели в Италия. Момичето се прибира в Москва при роднините си.

Много други като тях просто остават за неопределен период на екзотичния остров, на който животът е сравнително евтин. Стига някак да успееш да стигнеш дотам.

Друг млад руснак разказва, че след обявяването на мобилизацията първо бяга в Узбекистан. Там два месеца чака да се появи оферта за самолетен билет до Бали, който да може да си позволи. И накрая намира.

Безсрочни туристи

След началото на руската инвазия в Украйна десетки хиляди руснаци бягат от родината си. Втора, още по-мащабна вълна напускащи страната предизвиква и обявената от Путин на 21 септември 2022 г. мобилизация в армията. Тогава бегълците стават стотици хиляди.

В зависимост от възможностите си, голямата част от заминаващите предпочитат „близката чужбина”– Грузия, Армения, Казахстан, Узбекистан, Азербайджан. Вариант са дори Турция, Монголия и Израел. Мнозина обаче стигат и по-далеч – чак до Латинска Америка или до Югоизточна Азия. По-конкретно Тайланд, Виетнам и Индонезия.

Бали е любима дестинация за много руснаци още преди войната. Според данни отпреди пандемията от COVID-19, Русия е на четвърто място по брой туристи, посетили острова. Дори по време на пандемията страната успява да се класира сред първите десет държави, от които пристигат най-много чужденци.

След началото на войната това, което се променя, е продължителността на престоя на руските граждани. По данни на имиграционните власти на Индонезия към март 2022 г. повече от 2700 руски граждани са пребивавали в Бали. Към септември броят им вече е над 14 500.

Много от руснаците на острова казват, че Бали вероятно е междинна спирка, преди да решат къде да уседнат. А според индонезийския министър на туризма Сандиага Уно, цитиран от The New York Times, сега руските граждани остават на острова средно за повече от 90 дни. Преди войната престоят им е бил със средна продължителност между една и две седмици.

Повече руснаци, отколкото австралийци

Друга показателна статистика предоставя имиграционната служба на летището Нгура Рай в Денпасар, където всеки пристигащ турист е длъжен да си издаде виза за пребиваване в Индонезия.

Според службата руските граждани са най-многобройните кандидати за документите за 2022 г. Изпреварват в пъти дори австралийците, за които остров Бали е традиционна и значително по-близка дестинация.

Индонезийската информационна агенция Antara съобщава, че имиграционната служба на Нгура Рай е издала около 71 000 разрешения за пребиваване на чужди граждани с различни категории визи през миналата година, в това число разрешения за престой, за удължаване на визите при пристигане и разрешения за временно и постоянно пребиваване в страната.

Данните показват, че за периода 29 762 руски граждани са кандидатствали за виза за пребиваване, следвани от австралийците – 8 219, германците – 7 434, французите – 6 547 и гражданите на Великобритания – 6 516.

Още лични истории

Руснаците на остров Бали не разговарят охотно за войната в Украйна и за конкретните причини, които са ги довели в Индонезия. Но понякога казват по нещо лично за себе си, предимно в неформални разговори. Не искат да бъдат подробно разпитвани.

Подобен е случаят с Юри от Красноярск. Той е на 32 години и е пристигнал в Бали с жена си Анна и двете си деца. Съпругата му е от Москва, но е живяла няколко години в Испания и притежава испански паспорт.

„Още преди началото на войната разбрахме накъде отиват нещата”, разказва той при случайна среща на детска площадка. Семейството първоначално заминало за Испания, но за Юри е било невъзможно да си намери бързо работа: „Тогава Анна каза, че винаги е мечтала да посети Бали. Щом стъпихме тук, си изхвърлих руския паспорт.”

Юри не мисли за връщане в Русия. Съпругата му е йога-учител и вече е успяла да завърти клиентела сред руснаците в Бали. Законите в Индонезия по принцип не позволяват на чужденци да работят свободно в страната, но някои го правят нелегално или намират други вратички в нормативната уредба.

Текстът е публикуван в „Свободна Европа“. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук