лято
Истинското лято започва в сряда

Астрономическото лято тази година ще започне на 21 юни, сряда, в 17:57 ч. българско време. Това е денят на лятното слънцестоене, който е най-дългият ден в годината, траещ 15 часа, 19 минути и 35 секунди за Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ в София, съобщи Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

„На този ден Слънцето огрява най-добре Северното полукълбо на Земята, понеже на обяд се издига най-високо в небето. За наблюдател, намиращ се на Тропика на Рака, по обяд Слънцето преминава точно през зенита, а за София то се издига до височина 70 градуса и 46 дъгови минути над южния хоризонт, в 13:28:25 ч. за обсерваторията на СУ. Това всъщност е моментът на т.нар. местно пладне по истинско слънчево време за същото наблюдателно място“, заяви Маркишки пред БТА.

В деня на лятното слънцестоене Слънцето се намира в най-източната част на съзвездието Бик (Телец), близо до границата му със съзвездията Близнаци и Орион.

След датата на слънцестоенето продължителността на дните започва да намалява, но отначало незабележимо – едва с по няколко секунди през всеки от следващите дни, уточни физикът.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук