сирени

Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението ще бъде тествана на 1 април от 11.00, съобщават от Министерството на вътрешните работи.

Националната система се тества два пъти годишно в първия работен ден на април и на октомври в 11.00 часа, чрез задействане на акустичните сигнали.

Тренировката на 1 април от 11.00 часа се провежда с цел проверка на техническото състояние на системата, придобиване на умения от длъжностните лица за работа с НСОРРПО и обучение на населението за разпознаване на сигналите, излъчвани от акустичните сиренни устройства.

Планирано е в тренировката да бъдат включени интегрираните към НСРПО Локални системи за оповестяване, изградени в обекти, чиято дейност създава опасност от възникване на бедствие с цел тестване на интеграцията, резервираността и функционалните възможности при реално задействане.

МВР уведомява жителите на и пребиваващите на територията на градовете – Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца, Стара Загора, Гълъбово, Царево, Ахтопол, с. Лозен, Шабла и населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“, че на 1 април от 11.00 ч. ще бъде задействана сиренната система чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревога. Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация. Тренировката се извършва с цел проверка на техническото състояние на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и за обучение на населението, информират от МВР.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук