Военно-апелативната прокуратура иска връщане на делото за престъпление по служба срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев и неговия служител Венислав Цанов.

Пред днешния ден Върховният касационен съд ще разгледа наказателно дело срещу двамата за престъпление по служба.

Делото е образувано по касационен протест на Военно-апелативната прокуратура по отношение на подсъдимите Венислав Цанов (бивш директор на дирекция към Министерството на отбраната) и Николай Ненчев (бивш министър на отбраната) срещу въззивно решение от 11.12.2017 г. по в.н.о.х.д. № П-51/2017 г. на Военно-апелативния съд, с което първоинстанционната оправдателна присъда е изцяло потвърдена, съобщава държавното обвинение.

С присъда от 16.06.2017 г. по н.о.х.д. № П-328/2016 г. Софийският военен съд е признал подсъдимите за невиновни за това, че в качеството им на лица, заемащи отговорно служебно положение и длъжностни лица – директор на Дирекция „Инвестиции в отбраната“ към Министерството на отбраната и министър на отбраната, Цанов като извършител и Ненчев като подбудител, са извършили в съизвършителство престъпление по служба, изразяващо се в неизпълнение на служебни задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки, в резултат на което са настъпили значителни вредни последици за Министерството на отбраната на Република България – престъпление по чл. 282, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 304 от НПК ги е оправдал.

В касационния протест се сочат касационните основания по чл. 348, ал. 1, т. 1 и т. 2 от НПК – допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и нарушения на материалния закон. Прави се искане за отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев е обвинен заради ремонта на двигателите на руските МиГ-29 и че не е изпълнил договор с руската компания „РСК-МиГ” за ремонта на изтребителите, а е наредил „да се скрие в метална каса”.

По делото показания дадоха двама президенти – Росен Плевнелиев и действащият държавен глава Румен Радев, който е един от основните свидетели срещу Ненчев в качеството му на бивш командващ Военно-въздушните ни сили.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук