България час по-скоро трябва да влезе в еврозоната. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ експертът по международни отношения Владимир Кисьов. Според него, няма как да бъде постигнат пълен консенсус, а и не е нужно.

„Крайно необходимо е за България да влезе в еврозоната час по-скоро. Всички, които говорят против еврото са или съветскофили, или играчи на черния пазар – искат да кярят и да продължат на гърба на българския народ да печелят пари. Еврото е гаранция за българския народ, за българските граждани, допълнителна гаранция за финансовата ни сигурност. Нищо друго. Затова час по-скоро трябва да влезем”, каза Кисьов.

И добави:

„В момента, след като сме във Валутен борд, все едно нашите левове са като купони за храна. Всички договори на гражданите, за наем и други, навсякъде е цитирана левовата равностойност на еди колко си евро.  Това означава, че българинът е прозрял и има доверие към еврото, а сега някой го ръчка за точно обратното. Това е в ущърб на цялото население”.

Според Кисьов противниците на присъединяването на България към еврозоната не искат да бъдат контролирани.

„Защото в хаоса се печелят по-лесно черни пари. Затова. И защото не искат да има правила. А правилата на общата валута и на общия икономически съюз са по-строги, и са достатъчна гаранция за сигурното развитие на България, и за стимулиране на чуждите инвестиции, особено за малкия и среден бизнес”.

Цялото интервю с Владимир Кисьов може да прочетете ТУК.  

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!