Журналистът Владимир Перев. Снимка: БГНЕС

Министрите в правителството на РСМ от албанската партия „Демократичен съюз за интеграция“ депозираха оставките си, които ще влязат в сила, след като опозиционната ВМРО-ДПМН гласува промените в конституцията. Според тези промени българите трябва най-после да бъдат вписани в основния закон на Северна Македония.

Процентът на гражданите, които са съгласни българите да са вписани в конституцията и по този начин да се гарантират техните човешки и граждански права, са много повече от очакваното при тази жестока антибългарска кампания, която се води в Македония. Това заяви пред БНР македонският журналист Владимир Перев.

30-40% от хората смятат, че българите трябва да са вписани и да имат същите права като останалите, подчерта той.

Политиците, медиите и институциите обаче говорят със задръжки за това и говорят срещу българите и България, като повтарят старите тези. Става дума за жестока антибългарска кампания“, каза Перев.

„Това беше нужно да се случи. Трябва да се плати и ще се плаща сметката за бездействието на българската държава по македонския въпрос от 1934 г. насам. България ще трябва да плати за своите грехове за отношението, за бездействието към Македония, за нямането на интерес към Македония. За това, че българските медии, институции, документите на историческия архив – винаги се е говорило, че Македония е българска земя, но никога това не е било официална политика. Минало чрез мълчание. Мълчание, което от македонската страна е било прието като одобрение за нейното безнаказано антибългарско действие“, обобщи журналистът от РСМ.

Според него все пак двата народа не са се отдалечили, а дори сме се приближили едни към други. Сега вече отново се запознаваме, обикновените хора отново припознават своите български корени, минало и история, смята той.

В този момент натискът да не се взима решение (за вписването на българите в конституцията на РСМ, б.р.) е по-силен от Москва и Белград. Те искат да задържат това положение“, категоричен е Владимир Перев.

Според него това се прави, за да има причини за нови политически и военни сблъсъци на тази територия. Той подчерта, че Русия и Сърбия водят явна и стриктна антибългарска политика:

„Омразата на Русия към България е огромна. Тя се труди да подели българското племе на колкото може повече части, за да може по-лесно да ги ръководи и манипулира. Всичко това се промени, когато се подписа договорът за сътрудничество и когато се формира историческата комисия. От този момент натам процесите са невъзвратни. Комисията наследи проблем, който тежко се решава, но ще бъде разрешен“, надява се Перев.

Пътят за присъединяване на Северна Македония към ЕС е тежък и мъчителен, отбеляза още журналистът и обясни, че по-голямата част от политиците, които се наричат етнически македонци, не искат да се присъединяват към ЕС.

„Македония иска да живее и да лавира в пространството между Русия и ЕС. Албанците вчера направиха крачката. Албанските министри и функционери в институциите поднесоха оставките под условие, че те ще бъдат активирани, ако парламентарното мнозинство реши да направи първата крачка – да внесе българите в македонската конституция. От страна на ВМРО-ДПМН не отговориха нищо – те искат оставките да се активират и веднага да има парламентарна криза. Да се отива на избори, където партията очаква, че ще победи. ВМРО-ДПМН в последната година-две нямат никаква друга идея и предложение за бъдещето на Македония. Единственото им желание е да ходят на избори“, обобщи Владо Перев.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук