Путин
Кадър: Politico

В началото на декември 2022 година списание „Politico“ публикува годишната си класация за най-влиятелните хора в Европа. В допълнение към най-влиятелния човек на континента, списъкът е разделен на три категории – изпълнители, мечтатели и разрушители – всяка от които представлява различен вид власт.

За най-влиятелен човек в Европа изданието издигна президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Кой още попада в класацията – вижте подробно тук. 

ДЕБАТИ.БГ припомняме и един любопитен момент от класацията – мястото на Владимир Путин в нея.

Руският президент влиза в класацията като „мечтател“ и подада в секцията под девето място, като „губещият“, „неудачникът“, „загубенякът“ (loser – от англ. ез. „загубеняк“).

„Мечтата на Путин за велика Русия е малко вероятно да се осъществи. Пълномащабната му атака срещу Украйна започна да се разпада почти толкова бързо, колкото и започна. Дори когато руският президент се придържа към определението си за конфликта като „специална военна операция“, целяща да прочисти Украйна от „нацисти“, войските, които за кратко заплашваха Киев, едва се задържат в източната част на страната. Решението му за призоваване на стотици хиляди нови войници накара мъжете на военна възраст да напуснат страната. Междувременно украинската армия – подкрепена от териториалните придобивки, западните оръжейни доставки и заловеното руско оборудване – продължава да оказва натиск“, пише „Politico“.

„Путин отдавна се стреми да възстанови статута на велика сила, който Русия имаше по време на съветския период. Вместо това неговото нахлуване доведе до това, че страната му се превърна в треторазрядна, неспособна да преодолее противник, който подцени и презря. Подложена на западни санкции, с намаляващ износ на петрол и все по-отстъпчиви съюзници от миризмата на слабост, Русия прибягва до фалшиви референдуми и ядрени саби, за да се опита да окаже натиск върху Запада и да позволи на Путин да изкара победа“, допълва се в публикацията.

„Другите биха намалили загубите си и биха се оттеглили, но упоритостта на Путин означава, че войната вероятно ще се проточи. За Европа това ще продължи да означава необуздана инфлация, високи цени на енергията, недостиг на торове и газ, което ще окаже натиск върху икономиката и политическата система. Неспособността на Путин да осъществи мечтата си не означава, че той няма да продължи да бъде кошмар за съседите си“, казва изданието.

Още актуални анализи – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук