По инициатива на министъра на финансите Владислав Горанов и ръководството на Националната агенция за приходите днес, 10 февруари, от 15.00 часа, в „Гранитна зала“ на Министерския съвет ще се проведе среща с представителите на бизнеса, на която ще бъдат обсъдени теми по правоприлагането на Наредба Н-18. Ще бъдат дискутирани въпроси относно изискванията към СУПТО, спецификите в различни икономически браншове – ресторантьорство, хотелиерство, туристически услуги, медицински услуги, счетоводни и финансови услуги, електронна търговия, търговия на едро и дребно, както и механизмите за контрол от страна на НАП.

На 29 януари близо 8 хиляди протестиращи от хотелиерския и ресторантьорския бизнес излязоха на протест в центъра на София срещу наредба Н-18 за въвеждане на софтуерите за управление на продажбите.

Хотелиери и ресторантьори искат намаляване на ДДС-то. Протестиращите се отправиха към Министерския съвет. Под прозорците на управляващите, хилядите скандираха „Оставка” и демонстративно счупиха касовите си апарати.

Протестиращите предупредиха властта и финансовия министър Владислав Горанов, че са готови на нови протести, докато не се промени спорната наредба.

Само ден по-рано, ресторантьорите и хотелиерите бяха приети от министъра и обсъждаха наредбата заедно с представители на НАП.

Страните се споразумяха, че си дават гратисен период от шест месеца преди да влезе в сила.

След срещата браншовете завиха, че са доволни от разговорите и отменят протеста. Въпреки обещанието на сутринта демонстранти изпълниха пространството пред парламента.

Министър Горанов не веднъж е защитавал наредбата.

„Все още не съм разбрал къде е проблемът. Ако наредбата прави така, че те трябва да вдигат цените, ме кара да мисля, че са изграждали своя бизнес модел на гърба на държавата и вече няма да могат да крадат ДДС. Кара ме да съм повече уверен, че по-ясни правила ще дадат повече справедливост, а някои бизнес модели, изградени на кражба на ДДС, ще спрат да съществуват или ще трябва да се променят. Не мисля, че този бизнес има проблем, наивните им обяснения ме карат да мисля, че наредбата работи“, каза финансовият министър на форум на 28 януари.

Той добави, че от влизането в сила на наредбата не може да следва повишение на цените, а може да се получи от това, че бизнесите ще излязат на светло.

През следващите три месеца от гратисния период държавата и браншовете са се договорили за интензивни срещи между експертите и НАП, в които да се изясняват нормативни въпроси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!