Владислав Горанов
На снимката: Министърът на финансите Владислав Горанов

Системата за енергийно подпомагане ще бъде пригодена към новите размери на минималната пенсия след увеличението, каза финансовият министър Владислав Горанов. Той потвърди, че държавният бюджет няма да се актуализира заради увеличението на пенсиите.

Увеличаването на минималните пенсии няма да взриви пенсионната система, категоричен е Владислав Горанов. Увеличението само на минималните пенсии като цяло не съответства на модела, по който е изградена осигурителната система. Изричното настояване на колегите от ПФ ме кара да направим тази стъпка, няма да я наричам компромис, защото пенсионните доходи са ниски, но те трябва да растат по утвърден модел заедно с ръста на икономиката.

Откъде ще дойдат парите за по­високи пенсии?

Една част, по-­голямата от него, ще дойде от преизпълнение на приходите от осигурителни вноски от бюджета на ДОО. Ако се наложи някакво допълнение спрямо необходимата сума, е възможно да дойде от икономии на разходи и трансфери по централния бюджет.

Той се надява още, че ръстът на икономиката ще е повече от – 4,5 на сто, какъвто прогнозира наскоро премиерът Бойко Борисов .

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!