Владислав Панев
Владислав Панев
Владислав Панев е роден в Димитровград. Завършва икономика в УНСС. От 1999 до 2002 г. работи в медийната сфера. От 2006 година управлява компании в областта на финансите и недвижимите имоти. Лицензиран инвестиционен консултант и професионален инвеститор. С множество публикации на икономическа тематика в български и чуждестранни медии. Съпредседател на ПП „Зелено движение“ от 2016 година.

Как оценявате мерките по вдигането на пенсиите и смятате ли, че така се постига по-голяма справедливост?

Да, едно, че се постига по-голяма справедливост заради увеличението на максималната пенсия, тоест стимулираме по този начин хората да се осигуряват на реалните си доходи, и второ – защитаваме най-уязвимите си групи от по-високата инфлация – пенсионерите с ниски пенсии. Това, което предлагаме от управляващото мнозинство, е минималната пенсия да бъде увеличена на 467 лв. Това означава, че за една година тя е повишена със 147 лева –  от 300 лв., на 467 лв. докато за 12 години управление на ГЕРБ, минималната пенсия беше увеличена само със 100 лв – от 200 на 300лв. Смятаме, че парите в бюджета, които успяваме да съберем в повече, отиват в справедливи и достойни социални каузи.

Достатъчни ли са компенсациите на енергоносителите и ще успокоят ли те обществото?

Според мен са даже повече от достатъчни, тъй като компенсациите не могат да бъдат вечни, защото те са отпуснати заради извънредно бързото повишаване на цените на енергоносителите. Трябва да се има предвид, че в бъдеще те могат да бъдат пренасочени, доколкото имаме големи потребители и на електроенергия, и на природен газ, цената на чиято продукция също качва и в момента те реализират рекордни печалби. Това трябва да се изследва от изпълнителната власт и от данъчните и да видим дали може да насочим по-добре компенсациите така, че данъкоплатците да бъдат облекчени, но и тези които наистина страдат от високите цени.

Заговори се за ново повишаване на минималната работна заплата. Ще доведе ли то до затруднения за бизнеса? Ще покрие ли инфлацията или по скоро ще я задълбочи?

На този коалиционен съвет не обсъдихме задълбочено повишаването на минималната работна заплата. Смятам, че много малко хора в частния сектор получават такава минимална работна заплата освен ако не крият осигуровки или данъци. Не мисля, че едно бъдещо увеличение, което е нормално да върви заедно с инфлацията, ще доведе до проблеми с бизнеса, особено на този, който е конкурентен на нашите пазари.

Видяхме че се наложи 0% ДДС на хляба. Тази мярка ефективна ли ще бъде или цените ще останат същите?

Не съм сигурен дали ще бъде ефективна, но най-малкото ще помогне на производителите на хляб. По принцип в „Демократична България“ не сме големи привърженици на диференцираните ставки, но тази мярка върви с повишаването на ДДС на бирата и виното в заведенията обратно от 9% на 20%. То беше намалено заради намалените обороти на заведенията по време на Ковид кризата. Сега е нормално да я върнем обратно на 20%. С това показваме, че временните мерки могат да бъдат временни, а не да остават за постоянно.

В медиите се твърди, че инфлацията е предизвикана от правителството. Успя ли опозицията да убеди българите, че именно правителството е виновно за това, а не войната в Украйна?

Това ще кажат социолозите. Инфлацията до голяма степен е вносна. Виждаме и в статистиката на Евростат, която показва, че в Балтийските държави, които са членки на еврозоната, инфлацията е по-висока, отколкото в България. Тя не се дължи само на войната в Украйна,. Дължи се и на прекъснатите вносни вериги заради пандемията и заради бързо нарасналото търсене на азиатски стоки от страна на Запада. И отделно е предизвикана от много дълго задържаните нулеви лихви, които продължават да бъдат такива в еврозоната и които едва сега започват да се повишават в САЩ. Политиката на нулеви лихви и печатане на пари дългосрочно води до инфлация. Аз не смятам, че войната в Украйна е единствената причина. Инфлацията тръгна още преди войната да избухне, както и цените на енергоносителите.

Още актуални интервюта – четете тук

2 КОМЕНТАРИ

  1. Да вземе да сметне покупателната способност на пенсионерите и тогава дс се пъчат. И 1000 лв да стане минималната пенсия, като олиото е 12 лв, а бензина е 5 лв, голям праз, че сте „вдигнали“ пенсията. Само прах…

  2. какви са тея глупости, вдигнали заплатите … но хората мизерстват още повече, така че се постарайте повече, моля

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук