Вярвам, че страните от Западните Балкани с обща история могат да намерят решение за нея. Това каза проф. Владо Бучковски, бивш премиер и министър на отбраната в РСМ, пред БНР.

Преговорите между България и Република Северна Македония продължават интензивно, а македонското правителство изпрати ясен сигнал за това, че Северна Македония иска да намери консенсус по спорните въпроси, а сигналът е именно назначаването на специален представител на правителството за България – проф. Владо Бучковски.

Назначаването ми е още един сериозен сигнал за добросъседство, че Северна Македония иска да намерим съвместно решение, което ще направи и двете страни горди и никой няма да се чувства унизен, коментира Владо Бучковски пред БНР.

Владо Бучковски посочва, че е готов да работи така, че България да не остава с впечатлението за скрити намерения от страна на Македония.

„Ние имаме искрени намерения и имаме желанието да докажем, че вярваме в договора за приятелство и добросъседство“, изтъкна той.

България е нашият най-голям съюзник, подкрепящ европейското членство на Северна Македония, убеден е той.

„Македония ще извърви пътя си към Европейския съюз за 6-8-10 години. Дайте ни сега шанс, за две години постигнахме значителен напредък“, призова Владо Бучковски.

Проф. Бучковски изрази разочарованието си от действията на опозицията в Северна Македония, но подчерта, че това са вътрешни проблеми на страната, които тя трябва да разреши. От това задачата на правителството в Скопие не става по-трудна и по-тежка, но решимостта нараства, посочи той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!