Във фейсбук страницата на Министерския съвет стартира рубриката „Властта говори! Открито“. В нея членове на правителството отговарят на въпроси на граждани и медии, зададени по време на излъчването или предварително на фейсбук страницата на Министерския съвет.

Първи в рубриката „Властта говори! Открито“ участва министърът на икономиката Кирил Петков. Към министъра са зададени предварително над 120 въпроса, има и много коментари за работата на кабинета.

Нула корупция

„Има два ключови въпроса при решението да се инвестира – как управлявам риска да ми искат подкуп и какво ще стане, ако трябва да се съдя. И ако местните съдилища не дадат най-честния отговор на даден спор. Ако не решим тези въпроси, шансът да привлечем инвеститори е малък. Едно от нещата, които говоря последните 9 седмици – ще има нула корупция. Ако дори някой намекне за корупция, ще има човек в правителството, който може веднага да се заеме със случая“, коментира Петков.

На въпрос как гарантира всичко това на фона на късия мандат на служебния кабинет, Петков обясни, че вижда такава гаранция във фигурата на президента. „Една от големите държавни фигури ще гарантира, че ще може да ви чуе. Това беше условие номер едно при сформирането на служебно правителство – нула корупция“, коментира икономическият министър. „Президентът ни даде само рамки – спиране на корупцията, подпомагане на хората в нужда с парите от кражбите, отвореност към бизнеса. Каза – ако стоите в тези рамки, няма да ви се меся въобще“, допълни Петков за мандата на служебния кабинет.

Подкрепям усилията на правосъдния и вътрешния министър в борбата за ефективна прокуратура. Абсурдно е при всичко, което извадихме, прокуратурата да стои и само да гледа. Имаме огромен проблем, обясни Кирил Петков в отговор на въпрос за санкциите, наложени по закона Магнитски. На пръв прочит изглежда, че Магнитски ни свързва отново с корупцията, но всъщност е началото на края на този модел. Сами отвътре трябваше да извадим тази корупция, но инвеститорите коментират виждат в санкциите точката за преобръщане на този модел, каза още Петков. Той бе категоричен, че стандартът на управление след служебния кабинет не трябва да пада и от всички българи зависи ефективният контрол върху властта.

Свобода на действие

Петков изрази готовност да остане на поста министър заедно с други служебни министри при гаранции, че ще може да работи свободно.

„Министри от служебния кабинет биха останали и в редовно правителство, но ако политическите партии, които го излъчват им гарантират свобода на действие“, каза днес министърът на икономиката Кирил Петков.

„Ако контролът надделее няма смисъл да съм министър, не мога да работя със зависимости“, допълни Петков.

Балансираният бюджет ще стане с растеж

Не можех да повярвам, че такъв голям процент пенсионери е под линията на бедността. Не можем да говорим, че сме европейска държава с такива нива. Балансираният бюджет според мен ще стане с растеж, а не с рязане на социални разходи. Надявам се изготвеният проект за актуализация на държавния бюджет да бъде подкрепен, коментира още Петков. Той увери, че изповядва десни разбирания, но е недопустимо да има толкова много бедни възрастни хора.

Със 7 милиона население България не може да разчита да продава евтина работна ръка. На това разчитат държави с огромно население. Ние трябва да работим с умна работна ръка, високо платена, счита още Кирил Петков. Според него за стимулиране на инвестициите винаги трябва да се следи голямата картина, защото хоризонтът при тях е дълъг. „Първото, което трябва да се отчете, е къде са ни клиентите. Второто – къде са ни доставчиците. Не е достатъчно държавата да сочи с пръст и да казва ето тук ще развиваме инвестиции“, коментира Петков.

Той изтъкна, че в Националния план за възстановяване и устойчивост е заложен специален механизъм за обвързване на развитието на индустриални паркове с реалния интерес. „Всеки инвеститор клас А ще може да избира място, в което да инвестира и държавата ще развива индустриална зона около неговата локация с посредничеството на ЕИБ. Така даден инвеститор може да прецени, че е по-добре да инвестира във Видин от гледна точка на пазар на труда и въпреки липсата на инфраструктура да не се откаже. Това развитие на паркове през пазара е много по-добро от планово посочване на региони“, счита Петков.

Той отново изрази становище, че планираната нова държавна агенция за инвестиции под шапката на Министерския съвет следва да мине към икономическото министерства, като заедно с МОН към нея се създаде борд от световно реномирани учени, които да гарантират дългосрочно планиране.

ББР следва да продължи да съществува

Ако имах време, бих закрил новосъздадената Държавна петролна компания, не виждам каква е нуждата от нея, коментира още служебният министър. Според него петролната компания няма да подобри с нищо управлението на държавния резерв от горива. Нужно е друго – пълна ревизия на дейността на Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ и допускането до търгуваните от нея горива на много компании. В момента по тези търгове за продажба и обновяване на горива играят две -три компании, този процес трябва да се отвори широко за повече търговци на петрол, счита министърът.

Не е работа на държавата да притежава акции в търговска банка като Първа инвестиционна банка и считам, че тези акции трябва да бъдат продадени в момент, в който това е изгодно. Трябва да се опитаме да ги продадем на цена, на която са купени или по-изгодно. Дотогава трябва да останем в борда на банката и да следим какво се случва, коментира друга тема икономическият министър. Той отново изрази увереност, че Българската банка за развитие следва да продължи да съществува и да подпомага малките и средни компании.

„София тех парк“ ще бъде даден на прокуратурата

Договорът за изграждане на нов правителствен център на територията на „София тех парк“ за 190 млн. лв. ще бъде даден на прокуратурата, отговори Петков на друг въпрос, зададен от граждани. „За мен е безумен и начинът, по който е възложен договорът, и идеята изобщо да се строи такъв център“, обясни министърът. Той припомни схемата – Държавната консолидационна компания е превела на 100% парите на дъщерното й дружество „Монтажи“, а то на свой ред е платило 50% аванс на избран без търг консорциум. Той ще строи центъра на инженеринг – тоест консорциумът ще решава как да изглежда сградата и сам ще строи. „В случая имаме закононарушение – защото имаме директно превъзлагане на външна фирма по процедура на ин-хаус възлагане, така че пращаме договора на прокуратурата“, коментира Кирил Петков.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук