Екатерина Захариева

Вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева ще се яви пред мониторинговата група за върховенството на закона в Европарламента. Тя ще обсъди с евродепутатите „скорошните развития в България“. Според изданието EURACTIV заседанието е посветено на тревожната обстановка в България и достигащите до Брюксел новини за мащабна корупция и протекции на най-високо равнище.

В разговорите от българска страна ще участват още зам.-главният прокурор Красимира Филипова и зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. По информация на EURACTIV са били поканени премиерът Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, но те са решили да бъдат представени от заместниците си.

Според медията на въпрос към председателя на комисията Софи инт’ Велд защо премиерът няма да присъства, тя отвръща с: „Доколкото знам, Борисов е подал оставка“. След като било уточнено, че това не е вярно тя обяснила, че така или иначе, правосъдният министър е подал оставка, и „не е ясно с кого в България може да се разговаря“.

В дистанционното заседание ще участват още представители на Венецианската комисия към Съвета на Европа и други европейски институции. По информация на EurAktiv в разговорите ще се включат още Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита срещу дискриминацията, Марин Лесенски от институт „Отворено общество“ в София и журналистът Димитър Стоянов от сайта „Биволъ“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!