ВМЗ-Сопот
На снимката: Порталът на ВМЗ-Сопот.

„Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) в Сопот отчитат рекордните 828 млн. лв. нетни приходи от продажби за 2023 г., което е двойно повече спрямо предходната година. Това показват данните на дружеството, предаде БНТ.

От компанията отчитат нараснало търсене на специална продукция на пазара. Затова се предвижда повишаване на капацитета с нови технологии и линии, като разходите за дълготрайни активи надвишават 20 млн. лв.

Обяснението е, че ВМЗ произвежда различни боеприпаси, снаряди и ракети от съветски тип, които се купуват от страните от НАТО.

Работниците в държавната компания през последната година са се увеличили с близо 500 души до над 4100 души. Техните възнаграждения също постоянно се увеличават. Допълнително възнаграждение преди Великден ще получат работещите във ВМЗ ЕАД – Сопот. То ще е в размер на една минимална заплата за дружеството. Чисто в портфейла на всеки работещ в най-голямото държавно дружество от отбранителната промишленост ще влязат по около 760 лева. Парите ще бъдат изплатени преди светлите християнски празници, съобщиха от ръководството на ВМЗ. С това Съветът на директорите на ВМЗ продължава традицията от последните години да начислява по една минимална заплата преди Коледа и Великден.

Придобивката е договорена със синдикалните партньори и е на базата на добрите финансови резултати на дружеството. Синдикатите са доволни от ръководството на предприятието, посочват от дружеството.

През последните две години ВМЗ е във възход.

За разлика от лошото управление преди години, когато беше изправено пред фалит. Сега има поръчки и договори за две години напред, посочват още от дружеството.

Очаква се, че и през 2024 г. приходите и печалбата му да растат. Дружеството е най-големият работодател в региона и интересът на търсещите работа в Подбалкана е насочен основно към него.

В същото време ръководството работи за повишаване на квалификацията на своите работници и служители като си партнира с професионалната гимназия „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот и Техническия университет в София.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук