Нено Димов
на снимката: бившият министър на околната среда и водите Нено Димов

Внесен е обвинителният акт срещу Нено Димов за водната криза в Перник. Това стана ясно на брифинг на спецпрокуратурата.

На 10 януари 2020 г. действащият по това време министър Нено Димов бе привлечен към наказателна отговорност за безстопанственост. В хода на разследването бе установено, че през периода от 01.04.2019 г. до 19.11.2019 г. е довел с умишлени действия до разпиляване на имущество, публична държавна собственост – вода за питейно-битови нужди от язовир „Студена“, както и до други значителни вреди чрез засягане на стопанската дейност на търговско дружество „ВиК Перник“ ООД. Установените щети са в размер на 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937,06 лева, представляващи незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества „Стомана Индъстри“ АД и „Топлофикация Перник“ АД.

На началото на 2020 година към наказателна отговорност по делото бе привлечена и временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник. Причината – през периода от 09.10.2019 г. до 11.11.2019 г., след като е била уведомена писмено от управителя на „ВиК Перник“ ООД, че е налице силно намаляване на дебита на водоизточниците и на водния ресурс в яз. „Студена“, и след като ѝ е било предложено да бъдат предприети действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места в общината, не е изпълнила служебните си задължения.

В хода на разследването на водната криза в Перник са разпитани общо 156 свидетели. Обработено бе огромно количество документация. Направени са огледи на язовир „Студена“ и прилежащите му канали и деривации, както и геодезически замервания на язовирните съоръжения. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

38 лица са предадени на съд за корупция от начолото на годината до сега

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова съобщи също, че Специализираната прокуратура е предала 38 лица на съд за корупция през първите шест месеца на годината. Те са причинили щети за 2,5 млн. лева. 7 присъди за корупция пък са влезли в сила.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!