Христо Иванов, плаж
Един от гардовете на плажа избутва Христо Иванов

Военната прокуратура в Сливен отказа да образува досъдебно производство срещу служителите от Националната служба за охрана по случая “Росенец”, съобщи в профила си в социалните мрежи бургаският общински съветник Димитър Найденов, цитиран от БНР.

Жалбата бе по повод инцидента на 7-и юли тази година, в който Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Димитър Найденов бяха избутани от служители на НСО при опит да слязат на обществения плаж близо до „Сараите“ – комплекс, смятан за лятна резиденция на Ахмед Доган. Тримата активисти на „Демократична България“ се опитаха да стигнат до брега от лодка. Бяха посрещнати от гардовете на НСО и се стигна до стълкновение. Бе поругано и българското знаме, което бе захвърлено на ивицата.

Бургаският общински съветник Димитър Найденов коментира решението така:

„Ако някой да го блъскат, да го заплашват и да влачат във водата не е престъпление, не е хулиганство, не знам какво е. При положение, че говорим за длъжности, действащи офицери на активна военна служба. Желанието на прокуратурата е да прикрие и да потули тези деяния на служителите на НСО“.

По-късно шестима служители на Националната служба за охрана бяха санкционирани дисциплинарно за пропуски при изпълнение на служебните им задължения на 7 юли. Двама бяха уволнени за допуснати дисциплинарни нарушения, включително и поведение, уронващо престижа на НСО.

Найденов съобщи, че отказът за образуване на досъдебно производство ще бъде обжалван пред Апелативната прокуратура.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!