Красимир Каракачанов
на снимката: Красимир Каракачанов

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира, че стойността от 1,6 млрд. долара за придобиване на осем самолета Ф-16 е само рамка.

„Това е рамката, която Конгресът дава като максимум, която разрешава на правителството да сключи сделка максимум на такава цена. Това по никакъв начин не означава, че стойността на самолетите, ако ги закупим, ще бъде 1,673 милиарда. Това е таванът, който разрешава Конгресът. Давам пример със Словакия. Конгресът беше гласувал за Словакия 2,8 милиарда, а словаците сключиха договор на 1,8 млрд. Ние имаме една рамка, която е гласувал парламента – 1,8 млрд. лева. Той ни гласува и възможност да се отклоним леко, но в края на крайщата лично аз смятам, че можем да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България. Около 2 милиарда лева е, според мен, максимумът на разумната цена. Малко повече от един милиард долара грубо казано. По никакъв начин няма да бъде за сметка на способностите на самолета“, заяви Каракачанов.

От компанията производител на самолетите „Локхийд Мартин“ също направиха кратък коментар по темата:

„Преговорите за сключване на договор между правителствата на България и САЩ продължават и ние сме уверени, че Ф-16 Блок 70 е най-добрата комбинация от оперативни способности, най-ниски разходи за експлоатационния цикъл и цялостни разходи за програмата, която ще отговори на изискванията на българските военновъздушни сили в бъдеще“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!