Американският самолетоносач „Карл Винсън” започва съвместни учения с японския флот, съобщиха от министерството на отбраната в Токио.

Преди дни американският вицепрезидент Майк Пенс съобщи, че групата кораби, водени от самолетоносача, които се движат към Корейския полуостров, ще пристигнат в Японско море.

Разполагането на американски военни кораби се налага заради повишеното напрежение в региона и опасенията, че Северна Корея планира шести ядрен опит с цел да достигане на континенталната част на САЩ.

Очаква се маневрите да продължат няколко дни и да включат два японски военни кораба, пишат още от японското военно министерство. Това са третите поредни тренировки на японската флота с „Карл Винсън“ след две подобни през март.

САЩ има готовност да отговори на всяка атака от страна на Северна Корея, обяви вицепрезидентът. Той призова Китай да използва позицията си, за да оказва по-строг контрол върху Пхенян.

Американските представители многократно предупредиха, че „всички опции са на масата“, включително военни удари за ограничаване на севернокорейските ядрените амбиции.

Северна Корея от своя страна заплаши, че има готовност за ядрена война.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!