Подразделенията на самопровъзгласилата се Донецка народна република са приведени в най-висока степен на боеготовност, съобщават от оперативното командване на републиката.

„Това е терористичен акт (убийството на Захарченко – бел. ред.), който цели да се дестабилизира обстановката в републиката и е проведен от украинските специални сили, под контрола на тайните служби на САЩ“, се казва в съобщение на командването, публикувано на сайта на Донецката информационна агенция.

От Министерство на отбраната подчертават, че „всички подразделения на силите на републиката са приведени в пълна бойна готовност“. „Противниците ни няма да имат възможност да се възползват от създалото се положение и да нарушат нашите граници“, се отбелязва в съобщението.

Освен това, се призовават гражданите на ДНР да запазят спокойствие.

„Обстановката в републиката и на линиите на съприкосновеност остава под пълен контрол на нашите силови учреждения, се подчертава в заявлението“.

Лидерът на Донецката народна република бе убит вчера при взрив в центъра на Донецк. Общо единадесет души са пострадали в Донецк при покушението срещу него, съобщава Донецката информационна агенция, позовавайки се на източници близки до властта.

Според източници на информационната агенция сред пострадалите е и ръководителят на младежката платформа за защита на Донбас Наталия Волкова, която се намира в тежко състояние. Тежки наранявания получи и финансовият министър на ДНР Александър Тимофеев. За временно изпълняващ длъжността глава на Донецката република бе назначен вицепремиерът Дмитрий Трапезников.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!