Петьо Блъсков и Волен Сидеров
На снимката: Петьо Блъсков и Волен Сидеров

През изминалата седмица партийният лидер Волен Сидеров влезе в сградата на „Електрохолд България“, недоволен от факта, че електрозахранването на партийната му телевизия „Алфа“ било преустановено. Във видео, което партийната телевизия излъчи във Фейсбук, Сидеров посочи, че има неизплатени задължения от страна на телевизията към електроразпределителното дружество.

Въпреки неизплатените задължение възмущението у Сидеров бе огромно и шумно изразено. Той обвини дружеството, че спира телевизията му и я цензурира, докато всичко, което дружеството прави е да преустанови електроподаването към неплатилия потребител.

Аналогията между воплите на Сидеров сега и тези на издателя на в. „Труд“ Петьо Блъсков, когато медията беше принудена да напусне офисите си в помещения на Министерството на културата пак заради неизплатени задължения, е неизбежна.

Миналата година, в първите дни на вече злощастно разпадналия се 47-ми Парламент, служебният министър на културата Велислав Минеков предприе действия редакцията на „Труд“ да освободи помещения на Министерството на културата, чиито наем не бе плащан за продължителен период от време. Тогава Блъсков и видни представители на ГЕР като Тома Биков и Любен Дилов-син скочиха срещу изгонването на вестника от редакцията, за която не плащаше.

ГЕРБ дори организираха акция в подкрепа на „Труд“ пред Министерството на културата, като изсипаха десетки издания от броя на вестника в онзи ден. На заглавната му страница с големи букви ни посрещаше твърдението: „Убиват Труд“. И „Труд“, и ГЕРБ определиха действията на назначения от Радев министър Минеков за „репресия“.

Като репресия и Волен Сидеров определи това, че са му спрели тока. Нищо че не го е платил.

И „Алфа“, и „Труд“ са частни медии (в Закона за радио и телевизия конкретният термин е „търговски) – не се ползват със статут на обществена медия, за което евентуално държавата би взела мерки, в случай че поради някакви причина, достъпът на гражданите до нея бъде преустановен.

И децата знаят, че когато искаш да ползваш, плащаш. А дали даден субект е медия, или не, няма голямо значение на свободния пазар. Медиите са си медиите, сиренето е с пари. Токът и наемът също.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук