След като първият опит за събиране на кворум се провали, след като в зала се регистрираха 119 депутати, вторият беше успешен, предаде репортер на ДЕБАТИ.БГ.

Кворумът спасиха от ВОЛЯ, които отсъстваха при първата регистрация, но след това няколко от депутатите на Марешки влязоха в пленарната зала и се регистрираха.

В зала се регистрираха 125 народни представители, при необходим минимум от 121.

Вчера от най-малката парламентарна група обявиха, че излизат от парламента, като не посочиха конкретни причини за това. Впоследствие самият Веселин Марешки посочи, че от партията му ще участват в осигуряването на кворума, но не и в дебатите.

Преди началото на заседанието имаше председателски съвет, но резултатите от него към момента не са ясни.

Парламентът трябва разгледа на първо четене поредните промени в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ и ДПС.

Това, разбира се, ще се случи само ако има кворум, за да започне заседанието. Ситуацията се усложни след вчерашното решение на партия „Воля” да напусне залата. Преди близо месец същото направиха и от парламентарната група на БСП. ГЕРБ и Обединени патриоти заедно събират крехко мнозинство от 122-ма депутати. По традиция ПГ на ДПС, съставена от 25 народни представители, ходят на работа, но не се регистрират.

В четвъртък лидерът на „Воля” Веселин Марешки в едно от телевизионните си интервюта каза, че депутатите му все пак ще се регистрират в залата, но нямали да участват в дебатите.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!