Лъчезар Борисов,
на снимката: министър Лъчезар Борисов

Търговският бранш иска бърза писта за ваксиниране на хората, работещи в магазините. Това съобщи икономическият министър Лъчезар Борисов след среща с представителите на големите хранителни и нехранителни търговски вериги.

От думите на Борисов стана ясно, че за следене спазването на противоепидемичните мерки в магазините влизат екипи на Министерство на вътрешните работи (МВР) и три служби: Регионални здравни инспекции (РЗИ), Агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисия за защита на потребителите (КЗП).

„Бизнесът и здравните власти могат да седнат на една маса и да имат една цел – здравето на хората и запазване на бизнеса“, обобщи Борисов постигнатото на срещата.

Според него сектор „Търговия“, с изключение на моловете, продължава да работи.

Екипи, включващи полицай, пожарникар, санитарен инспектор и инспектор по храните ще патрулират около големите хранителни магазини, за да надзирават спазването на противоепидемичните мерки, каза министър Борисов.

„Обединихме се за спазване на противоепидемични мерки. Всички поеха ангажимент“, заяви той.

Министърът отбеляза, че и към настоящия момент голяма част от търговците са реорганизирали своята дейност – използват много повече дезинфектанти, някои са удължили работното си време, други са назначили повече хора за охрана.

Икономическият министър съобщи, че МВР ще съдейства за спазване на мерките и образуване на опашки пред магазините, особено преди и по празниците.

Бюрата по труда също ще бъдат включени, като ще се използват да бъде осигурена подкрепа на магазините за охраната или друг вид служители при необходимост. По настояване на търговците в контрола по осъществяване на мерките ще се включат и представители на КЗП. А за хранителните магазините – на БАБХ.

Санкции ще има и за потребители, които не спазват мерките, заяви от своя страна държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук