маска за лице

На фона на увеличаващите се случаи на COVID-19 както у нас, така и в цяла Европа Варна става първият български град, който връща изцяло маските на закрито, след като носенето им стана само препоръчително през пролетта.

По-строгите мерки ще влязат в сила от 1 август, заяви секретарят на Регионалната здравна инспекция Цеца Янкова, цитирана от Moreto.net.

Носенето на маска в здравни заведения, оптики, аптеки, дрогерии и градски транспорт беше върнато още миналата седмица в няколко области, сред които София, Ямбол, Бургас и Пловдив. В случая на Варна те ще бъдат заължителни и в търговски обекти, кина, театри, гари, автогари, летища, административни институции и други.

Допуска се изключение за носене на маски от персонала и клиентите в ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения.

Ограничението не важи и за спортуващите на закрито, както и за участниците в семинари и конференции по време на изказване. Без маска могат да се движат и деца до 6-годишна възраст.

Освен това при организиране на масови мероприятия ще има изискване за спазване на разстояние от 1,5 метра. Свижданията в здравните заведения също са ограничени. При престой на пациент над 5 дни са по преценка на лекуващия лекар.

Работодателите също така ще бъдат насърчени да осигурят възможност за дистанционна работа там, където е възможно. Когато това не е възможно – трябва да има дистанция между работници и служители във фирми, предприятия и учреждения, както и да бъдат осигурени дизенфикционни средства и възможност за дистанционна работа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук