Жельо Бойчев
На снимката: Жельо Бойчев

Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на „ЧЕЗ Груп“ в България ще заседава във вторник, за да обсъди социалните измерения на сделката.

Предмет на обсъждането ще са и запазване на доходите и социалните придобивки на работещите в ЧЕЗ, стратегия за развитие на дружеството – инвестиционна и производствена програма и ценова стратегия на дружеството. На заседанието са поканени министърът на енергетиката, КЕВР, представители на КНСБ, КТ „Подкрепа“ и „Инерком България“ АД.

Председателят на комисията Жельо Бойчев обясни, че тя е концентрирана върху две основни направления в своята работа – приватизацията на електроразпределителните дружества и информация относно евентуалната сделка за придобиване на активите на „ЧЕЗ Груп“ в България – кой е купувачът, какъв е произходът на средствата, какви са действията на българските институции в целия процес.

Бойчев подчерта, че до момента са проведени три заседания на Комисията, били са изслушани представители на специалните служби, на Министерството на финансите,  главният прокурор и председателят на КЕВР.

„Беше поискано изслушване на премиера Бойко Борисов. От негово име дойде министър Владислав Горанов. Тогава стана ясно, че правителството няма да участва в сделката“, припомни Бойчев.

Според него са били повдигнати редица въпроси, които са останали без отговор.

„Затова във вторник съм изпратил писмо до Министерския съвет, в което моля да бъде изяснено – водени ли са разговори с чешкото правителството или с ЧЕЗ за обратно изкупуване на активите на дружеството. Поискал съм премиерът да представи по надлежния ред информация за източника на внесения от него документ в НС“, каза още той.

Председателят на комисията подчерта, че е изпратено писмо и до Министерството на енергетиката, в което иска информация- до каква степен са изпълнени заложените цели на правителството в приетата Стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества от 2003 г. Информация е поискана и от Агенцията за приватизация и Министерството на икономика относно раздържавяването на електроразпределителните дружества.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук