Междуведомственият координационен щаб, създаден във връзка с възникнали огнища на особено опасни заразни болести по животни, проведе второ заседание късно снощи.

Причината – очакваните и неполучените до края на работния ден резултати от изследванията на пробите от животните от райони, съседни на установените огнища на заразата, както и промяната в декларираното доверие към действията на координационния щаб от представителите на всички политически сили, участвали в заседанието на председателския съвет, проведен тази сутрин в кабинета на председателя на НС.

На заседанието бяха взети следните решения:

  1. Отлагане на планираните действия в утрешния ден за евтаназия на доказано заразените животни;
  2. Засилване на контрола на движението на хора и преместването на животни и животински продукти от и към зоните с огнища на зараза;
  3. Изчакване на резултати от изследване на пробите от животните от райони, съседни на установените огнища на заразата;
  4. Активна дейност по дезинфекция на 10-километровата зона около заразените зони;
  5. Доставяне от МЗХГ и МВР на допълнително оборудване за пропускателните пунктове на изходните и входните пътища към населените места;

Тази сутрин беше проведено ново заседание, след което имаше извънреден бринг.

„Две са стадата където има констатирана положителна проба – едното е стадото на баба Дора, плюс още едно стадо в село Болярово“, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов.

Той добави:

„Трябваше да пристъпим към обичайната процедура – евтаназия на животните, но ние ще отложим за малко време, междувременно цялата дизенфекция, която е необходима на населеното място, се извършва под усилен контрол.Всички проби са качени на сайта на БАБХ. Всяка една заповед, издадена от изпълнителния директор на агенцията, е на базата на протоколите с положителни проби“, заяви Порожанов.

Министърът допълни:

„Надяваме се болестта да бъде овладяна, но определено ни притеснява ситуацията, която се нагнетява от целия този процес“.

Началникът на агенцията за безопасност на храните Дамян Илиев показа протоколите от пробите от „Монпелие” и опроверга твърденията на Корнелия Нинова.

В сряда протестиращи овцевъди и козевъди излязоха пред Министерския съвет. Техните искания бяха удовлетворени от правителството, а именно – оставки и повече пари. С постовете си се простиха заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров, директорът на дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорът на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветникът на министъра Бойко Синапов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!