След изтощителната поредица от избори през последните четири години – три пъти извънредни парламентарни, местни, европейски и президентски, апатията и разочарованието от работата на институциите и партиите надделяват като негативна нагласа. Спада доверието към основните институции, налице е отлив на избиратели от политическите партии. Изводите са на агенция АФИС, екип на Юри Асланов, в лично качество консултант на БСП  и част ръководния кръг.

315dca739c418b46f886e1480c3dc775

АФИС подчертава, че социологическите проучвания за електоралните настроения, показват слабо доверие в институциите и в партиите, но българите не искат нови избори. Едва 12 на сто от анкетираните в проучването на агенцията, са за избори. Почти 40 смятат, че в една или друга форма правителството ще се задържи на власт до края на конституционния си мандат.

Социологическо проучване е направено между 21-25 Юли 2017 г, анкетирани са 1050 граждани в цялата страна. Агенцията посочва, че проучването е направено в рамките на собствена изследователска и финансирано със собствени средства.

Според анализа на агенция АФИС кабинетът стои стабилно „най-вече поради баналности“: Бойко Борисов за трети път е министър-председател, поведението на управляващата партия е добре познато, опозицията не е достатъчно силна и същевременно приемлива, не мобилизира обществен натиск за промяна. Социолозите заключават още : “ дори корупционните и други скандали около властта не правят това впечатление, които биха направили в близкото минало“.

Европейският съюз е върнал позитивния си рейтинг и силно доверие сред българите, след период на известно разколебаване, показват сравнителни данни, на които се позовава агенцията от собствени проучвания. Няма разколебаване заради Брекзит и бежанския проблем, Европа остава извор на надежда и символизира антитезата на разочарованието от националната политика, отбелязват от екипа на Юри Асланов.

Стабилна изглежда и президентската институция, която е лидер по доверие сред институциите, показва изследването.  „Въпреки серията кампании на управляващите срещу президента по много линии – геополитика, превъоръжаване на армията и др., позитивните оценки на гражданите гравитират към страната на президента“, правят извод от АФИС.

На дъното в класацията в конкретното проучване от този месец е съдебната власт, плътно до нея по рейтинг е парламентът.

Мандатът на Народното събрание е още в началото си, а рейтингът на върховната институция на властта е в стойности, характерни за край на дейността на законодателен орган, близки до типичната картина на нагласи, по -скоро  „за“ нови избори.

Евентуални нови избори обаче няма да доведат до каквито и да било партийни размествания, показват процентите за партийните предпочитания на хората. Първа политическа сила остават негласуващите, но съотношението в позициите на основните партии спрямо изборните месеци март-април остава непроменено, констатира сондажът.

Преизчислените данни спрямо дела на потенциалните гласуващи показват, че при евентуални нови избори в парламента ще бъдат представени същите партии и коалиции, които и сега участват в работата на законодателния орган на властта.

Най-малко щети от сегашната ситуация понася главната опозиционна сила – БСП, дистанцията между БСП и водещата политическа формация ГЕРБ се е скъсила до стойности, сравними с регистрираните непосредствено преди проведените предсрочни парламентарни избори през пролетта.

Най-големият губещ остават извънпарламентарните партии.

Двете формации от управляващото мнозинство инкасират съществен отлив на подкрепа в сравнение с вота, който са получили на парламентарните избори. БСП запазва предишното си влияние, но кризата при останалите политически сили я е придвижила по-напред в общата класация.

Няма нито една тема или актуален проблем, по които намеренията или действията на управляващите да срещат разбиране или одобрение от страна на гражданите – от икономиката и социалната политика до международните отношения. Мнозинството от гражданите преценяват, че живеят по-зле в сравнение с миналата година и нямат позитивни очаквания за близкото бъдеще, констатира АФИС.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук