Брекзит, Великобритания, ЕС

Проучвания сред британските граждани показват, че голяма част от населението определя Брекзит като грешка, съобщи вчера Британският съвет за анкетиране – обединение на социологическите агенции в страната, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

„Брекзит днес е с може би най-ниска популярност от юни 2016 г.“, заяви политологът Джон Къртис, председател на съвета, на среща с журналисти.

На гласуването през 2016 г. 52% от британците избраха страната да напусне ЕС, а 48% – да остане в него.

Тенденцията за промяна в обществените нагласи започна през есента на 2021 г., когато недостигът на шофьори във Великобритания показа ясно цената на напускането на Европейския съюз, добави Къртис. По думите му, все още е твърде рано да се твърди, че общественото мнение ще поиска преразглеждане на гласуването от 2016 г.

Според него лейбъристката опозиция не изглежда готова да отвори наново дебат за завръщане към ЕС и общия пазар преди следващите парламентарни избори след две години, от страх да не загуби гласоподаватели.

Почти две години след официалното излизане на Великобритания от ЕС не се забелязват никакви признаци за някакво по-сериозно повишаване на заплатите, каквато беше една от основните причини за напускането на Съюза, според привържениците на Брекзит. Високите цени на енергията и влошената световна конюнктура допълнително влияят на британската икономика, която отбелязва спад. С Брекзит настъпи и краят на свободното придвижване на европейската работна ръка към Великобритания и силният недостиг на работници Острова, особено след пандемията от COVID- 19. Брекзит разтърси завинаги и британската политика.

Много от тези тенденции вече бяха налице преди Брекзит, но процесът на излизане от ЕС ги изостри още повече.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук